Back to top

La mostra de jocs de bitlles atrau molts curiosos

En el marc de la tercera Trobada Internacional de Bitlles de Sis s'han pogut veure una desena de modalitats diferents d'aquest joc que existeix des de fa molts segles. Un dels actes més populars ha estat quan el públic ha pogut provar aquests jocs tradicionals.
mostra de jocs de bitlles

"És més difícil del que sembla". Aquesta ha estat la frase més repetida entre les persones que han provat de tirar en alguna modalitat dels jocs de bitlles de sis que s'han instal·lat, durant la tarda de dissabte, a la plaça del Mercadal.

Són jocs que provenen de diferents punts de Catalunya, d'Espanya i del sud de França. I que, malgrat mantenir la mateixa mecànica, tenen petites diferències, bàsicament pel que fa a les distàncies, i a les formes, mides i pesos de les bitlles i els tiradors. Segons el president de la Coordinadora Intercomarcal de Bitlles, Jordi Torrente, "la que podria ser un pèl més difícil són les bitlles d'Astúries, que es diuen 'deixa bolo', (...) perquè no estan plantades com les altres modalitats de bitlles. Totes les bitlles es planten amb dues files de tres bitlles, i aquesta es planten amb tres files de dues bitlles.

La puntaria és la principal habilitat que s'ha de tenir per ser capaç de fer caure, amb un tirador a distància i tres tirs, 5 de les 6 bitlles. Malgrat que el joc s'ha esportivitzat sota el paraigües de la Federació Catalana de Jocs Tradicionals, continua tenint un alt component popular i de lleure. Mostra d'això és que, en molts pobles, es conserva com una activitat dins els programes de festes.

L'any vinent la Trobada de Bitlles de Sis es farà a França.

Paraules clau:

Notícies relacionades