Back to top

La normativa dels drons i els seus límits, sovint, desconeguts

Qualsevol persona major de 18 anys, o un menor amb supervisió d'un adult, pot pilotar un dron recreatiu sense llicència, sempre que ho faci a fora de l'espai aeri restringit i sense molestar a altres persones. Però ha de saber que també existeixen limitacions, que no sempre coneix el propietari del dron.
vol de dron a l'hangar de l'aeroclub

La proliferació dels drons i el seu ús ha sobreviscut, durant anys, en una situació d'alegalitat, estatus que va finalitzar el desembre de 2017, quan es va aprovar la normativa específica per les aeronaus tripulades per control remot. Però el cert és que molts propietaris de drons, sobretot en l'àmbit recreatiu, continuen desconeixent les restriccions existents. Per exemple, es poden sobrevolar persones o edificis? Aquí és on cal diferenciar entre els drons que pesen menys de 250 grams i els que pesen més.

En cas de voler-se fer enregistraments des del dron, cal tenir l'autorització de les persones i propietaris d'edificis que apareixin en les imatges. El problema és que en el mercat actual, difícilment trobarem drons de menys de 250 grams que puguin gravar o fer fotos a una qualitat acceptable, i la normativa pels drons de més de 250 grams és més restrictiva, i no permet sobrevolar ni persones ni edificis.

Altres aspectes a tenir en compte és que només es pot volar quan hi ha bona meteorologia, és a dir, si no plou, no fa vent i no hi ha boira que impedeixi la visió del dron. I sempre s'aconsella tenir una assegurança a tercers per possibles danys. A més, en l'àmbit recreatiu mai se'n pot obtenir un benefici econòmic.

Infringir la normativa dels drons pot comportar multes que van dels 30 mil euros als 4 milions d'euros.

Notícies relacionades