Back to top

La participació ciutadana, a debat

JORDI OLÀRIA GRAS

Els centres cívics s'han convertit, aquest mes, en fòrum de debat sobre la participació ciutadana. Entitats i particulars hi han pogut dir la seva en les sessions organitzades pels tècnics municipals. Per la seva banda, la Federació d'Associació de Veïns s'ha sentit exclosa d'aquest àmbit en aparcar-se la feina que havien fet prèviament amb la regidoria. És per això que l'entitat veïnal també està redactant una proposta de reglament que vol acabar consensuant amb el consistori.

Per exercir la participació ciutadana s'han d'establir, primer, les regles del joc. És amb aquesta filosofia que l'Ajuntament de Reus ha organitzat, durant el mes d'octubre, sessions als centres cívics de la ciutat. Els tècnics municipals s'han encarregat de dinamitzar les sessions que, a la llarga, han d'acabar esbossant el reglament de participació ciutadana.

'Cada vuit o deu persones hi ha un dinamitzador que va traient temes' explica Santi Ariste, un dels dinamitzadors d'aquestes sessions. 'La dinàmica de grup va generant idees i debat, i es va reconduint en el cas que les idees siguin recurrents, per exemple'.

Un cop acabin els tallers i es tanqui la participació per Internet, oberta a tothom fins el 6 de novembre, el que s'ha tractat als tallers es transmetrà als tècnics municipals que en faran la redacció final amb un suport jurídic que ho faci viable. Els participants als tallers són ciutadans a títol particular, molts d'ells, per això, són membres d'entitats locals de diferents àmbits. De fet, ha estat precisament la seva implicació associativa el que els ha fet arribar la convocatòria d'aquestes sessions. Qui no hi prendrà part serà la Federació d'Associacions de Veïns. Abans que s'engeguessin aquestes sessions, regidoria i entitat veïnal havien mantingut converses per a la redacció d'un reglament. Una tasca prèvia que la federació va considerar que s'enterrava sense previ avís. És per això que, a través de les associacions veïnals, estan redactant un projecte de reglament.

El president de la Federació d'Associacions de Veïns, Valentín Rodríguez, explica que 'tot aquest procés ens ha de portar a dos conclusions; tenir un redactat d'un reglament tènciament viable, i dos, aconseguir una vinculació política. La decisió final la pren el ple, per tant, aquesta feina la posarem a disposició dels grups municipals'. La Federació no pretén substituir la feina feta als tallers, sinó aportar un element més perquè s'acabi redactant un reglament el més complet possible. Amb tot, la seva aprovació dependrà del ple municipal, i la seva aplicació del govern tant actual com futurs.