Back to top

La patata de Prades, en risc de desaparèixer

Els pagesos pradencs denuncien una falta de relleu generacional a l'hora de cultivar aquest producte típic de la vila vermella.

Enguany no és una bona campanya per molts productes de la nostra terra i la patata de Prades no n'és una excepció. L'excés d'aigua arran de les pluges abundants en època de sembra ha perjudicat el cultiu arribant a un 20% menys de producció respecte l'any passat, on se'n van treure uns 45.000 kg si parlem dels destinats a la IGP Patata de Prades.

El president de l'IGP Patata de Prades, Eugeni Coll explica que "La primavera ha estat molt humida i això ha fet que s'enrederis una mica. A més el terra no va quedar en prou condicions i suposem que això ha fet que minvi la quantitat".

Falta de relleu generacional per al producte estrella de Prades

Per altra banda els pagesos pradencs estan preocupats per la falta de relleu generacional a l'hora de cultivar aquest producte estrella de la vila vermella. Asseguren que actualment només hi ha 7 productors d'aquesta varietat de patata a Prades i els més joves tenen 55 anys.

En aquest sentit, Antoni Anselmo, president de la Cooperativa Agrícola de Prades explica que "com que rendeix poc la gent no s'hi apunta la gent. Els pagesos volen fer molts quilos encara que no valgui res el producte" i afegeix que "quan pleguin els 7 productors, si continua sense venir ningú al darrere, s'acabarà. No hi ha volta de full".
 

Un any sense Festa de la Patata

Per altra banda, la Festa de la Patata de Prades s'ha hagut de cancel•lar per la pandèmia de la covid-19 i malgrat que l'esdeveniment no afecta la campanya d'aquest producte, és la cita que marca l'inici de la collita i una de les celebracions més característiques del municipi.

 

Paraules clau:

Notícies relacionades