Back to top

La pesca de l'artet atreu la mirada de cambrilencs i visitants

Mostrar la pesca tradicional i donar valor a l'ofici de pescador. Aquests són els motius pels quals es va crear a Cambrils la Festa de l'Ormeig, que un any més ha mostrat a un nombrós públic en què consistia la pesca de l'artet. La recreació ha tingut lloc en el marc de la Festa Major de Sant Pere.
ormeig peix

Caldria retrocedir a la primera meitat del segle XX per veure els pescadors utilitzar la tècnica de la tirada de l'artet. Ara però, i des de fa 12 anys, Cambrils l'ha recuperat mitjançant una recreació històrica que es fa a la platja del Regueral. "Seria com la pesca d'arrossegament que es fa en altura, però des de la platja", explica el membre de l'Arjau Vela Llatina, Lluís Font. Un altre component de l'associació, Gerard Marí, diu que "era la manera que antigament, les persones que no podien anar a la mar, aconseguien una mica de peix".

Sota les ordres de pescadors i amb l'ajuda del públic, que estiren les cordes on hi ha la sàrcia, s'arrossega la pesca cap a la sorra. Un cop a terra, es recupera el peix, es classifica i es porta a l'aigua per rentar-lo. Avui s'han pescat, sobretot, llises i galeres.

Tot seguit es passa a la subhasta, que també es recrea com es feia antigament al Pòsit.

Finalment arriba l'hora de recollir i deixar-ho tot a punt per a la propera. "Si es vol tornar a calar, s'ha de tornar a cosir l'obertura per on es treu el peix".

Tot plegat, juntament amb la demostració d'oficis antics relacionats amb el mar, serveix per mantenir viva una tradició que, fa moltes dècades, era una realitat entre els pescadors cambrilencs.

Notícies relacionades