Back to top

La plaça Prim, epicentre del suport als presidents de l'ANC i Òmnium

Multitudinària manifestació, davant de les seus territorials de l'ANC i l'Òmnium, per demanar l'alliberament dels 'presos polítics', Jordi Cuixart i Jordi Sánchez.
La plaça Prim, epicentre del suport als presidents de l'ANC i Òmnium

'Llibertat presos polítics'. Aquesta era una de les consignes més llegides a les pancartes de la manifestació que s'ha viscut aquest vespre a la capital del Baix Camp. Novament, la plaça Prim ha quedat petita per aplegar una protesta multitudinària en suport de Jordi Cuixart, president d'Òmnium, i Jordi Sánchez, president de l'Assemblea Nacional Catalana. 

Els primers aplaudiments, que han trencat el silenci dominant a la plaça, s'han produït amb l'aparició al balcó de les seus locals de representants de l'ANC i l'Òmnium a Reus. Seguidament, diferents persones han començat a dipositar espelmes al terra de la plaça, en un altre acte carregat de molt simbolisme. L'acte reivindicatiu ha seguit amb la lectura dels discursos que es combinaven amb crits de 'llibertat'. 

La concentració s'ha tancat pels volts de les 20:30 hores, moment en el que, la gent que omplia la plaça ha començat a marxar sense més fets destacables. 

Aquesta concentració es suma a la que, aquest matí, ha reunit a centenars de reusencs a la plaça del Mercadal. L'Ajuntament de Reus ha convocat aquesta concentració ciutadana com a mostra de suport a les dues persones empresonades de manera preventiva i sense fiança per decisió judicial. El consistori reusenc s'ha sumat així a la crida de les associacions municipalistes de Catalunya -Associació Catalana de Municipis i Associació de Municipis per la Independència- de promoure concentracions arreu del país. 

Presó incondicional

La magistrada de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela va decretar presó incondicional per a tots dos, en veure indicis de reiteració del presumpte delicte de sedició, risc de fuga i de destrucció de proves. Sobre aquesta última qüestió, en la seva interlocutòria apunta a la possibilitat que ja se n’hagin eliminat. Al llarg de quinze pàgines, la magistrada situa Sànchez i Cuixart com els principals instigadors de la mobilització davant la seu d’Economia que, al seu parer, va dificultar que la Guàrdia Civil pogués abandonar el lloc.A més, els acusa d’utilitzar les xarxes socials per cridar a la mobilització “en contra de les ordres judicials”. En el seu escrit, Lamela fa referència a un missatge difós per Òmnium en què s’insta la ciutadania a “aturar la Guàrdia Civil” i a diferents pronunciaments dels líders de les entitats al lloc dels fets, com un de Sànchez quan crida “Que ningú marxi a casa”.

Lamela va prendre les seves decisions basant-se només en els fets del 20 de setembre. Rebutjava així prendre en consideració el material documental i audiovisual de la jornada del referèndum que la Guàrdia Civil havia inclòs en el seu segon atestat.

Paraules clau:

Notícies relacionades