Back to top

La prevenció, clau davant els atacs informàtics

Poc a poc, l'Ajuntament de Cambrils es va recuperant del ciberatac que va deixar tocada l'administració cambrilenca fa més d'un mes.

Una contrasenya compromesa va ser la porta d'entrada del ransomware al sistema informàtic de l'Ajuntament de Cambrils, deixant inutilitzats nombrosos serveis d'aquesta administració local. Així ho ha explicat el regidor de Govern Obert, Eduard Pellicer, en la darrera sessió plenària. La normalitat comença a aflorar al consistori, que defineix la situació com a estable.

L'atac es va registrar ara fa més d'un mes, concretament el 22 de desembre. La implantació del teletreball va propiciar aquesta situació, ja que els ciberdelinqüents van aprofitar una escletxa en la seguretat del sistema per introduir un malware i demanar un rescat per desencriptar les dades. Una solució que des del consistori no es va contemplar, sinó que es va optar per posar el cas en coneixement dels Mossos d'Esquadra i l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya.

Situació estabilitzada

Amb el pas dels dies, el programari intern de l'ajuntament s'ha restablert quasi completament i des del govern apunten que la situació es troba estabilitzada. D'aquesta manera, els serveis de cita prèvia i les operacions relacionades amb la fiscalització ja tornen a estar disponibles. Per contra, altres serveis com el registre o l'streaming de Ràdio Cambrils encara no s'han pogut recuperar en la seva totalitat.
Davant d'aquest context,  segons els experts, la prevenció és la clau de volta davant un atac informàtic. Segons Josep Domingo, director de la Càtedra UNESCO en Privadesa de Dades, aquest tipus d'atac són cada cop més comuns i cal estar previnguts. 

D'altra banda, apunta que habitualment els pirates informàtics tenen més interès en cobrar un rescat per desxifrar les dades encriptades que no pas en el robatori de dades privades. 
 

Paraules clau:

Notícies relacionades