Back to top

La secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils en situació preconcursal

JORDI OLÀRIA GRAS

La secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils va camí de declarar-se en concurs de creditors. Avui les seves oficines han tancat portes per falta de liquiditat com a conseqüència del deute acumulat de prop de 10 milions d’euros. A hores d’ara, els clients tenen els comptes bloquejats i calen 4 milions i mig d’euros abans del 31 de desembre per intentar redreçar la situació. L’Ajuntament de Cambrils ha emès un comunicat solidaritzant-se amb els afectats. La Federació de Cooperatives Agràries, per la seva banda, lamenta que s’hagi arribat a aquesta situació malgrat l’esforç de tot el sector.

Les oficines de la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils estan tancades des d’aquest matí. L’entitat no té liquiditat per fer front a les operacions a curt termini, i li calen 4 milions i mig d’euros abans del 31 de desembre per solucionar aquest problema. 

Hi ha 1.500 persones afectades per aquesta situació amb un volum total de 32 milions d’euros en dipòsits. 28 d’aquests són a llarg termini, és a dir, que no urgeix fer-hi front. Els 4 i mig restants, per contra, són els que es mouen a curt termini, a través, per exemple, dels comptes corrents.

A més dels afectats directament com a impositors de la secció de crèdit, els propis treballadors també n’estan patint les conseqüències. Les relacions personals que tenen amb els clients van més enllà dels comercials, i expliquen que són veïns, amics o familiars. Volen deixar clar que no els han enganyat, i que s’han limitat a traslladar-los la informació que els arribava des dels òrgans de gestió.

La situació és conseqüència del deute adquirit per la Cooperativa amb la seva secció de crèdit, i que ronda els 10 milions d’euros. A través de les caixes agràries d’arreu de Catalunya, i amb la tutela de la Generalitat, aquesta xifra s’ha assolit i es podria deixar a la secció de crèdit de la Cooperativa de Cambrils. Per fer-la efectiva, però, cal que la secció de crèdit de Cambrils garanteixi el seu funcionament ordinari, que li suposa comptar amb 4 milions i mig d’euros de liquiditat a curt termini. Si no s’aconsegueixen, l’entitat, que es troba en una situació preconcursal, faria fallida i es declararia en concurs de creditors.

En una reunió que s'ha celebrat aquesta tarda, els treballadors han acordat que demà dimecres aniran a treballar, però amb les oficines tancades per garantir la seva pròpia seguretat.