Back to top

La travessia més solidària de l'alforgenc Guillermo Cañardo

ARIADNA ESCODA

Una travessia a l'Atlàntic sense ajuda de cap aparell electrònic ni mitjà de comunicació va ser el preludi per Guillermo Cañardo d'una aventura més gran. A aquest metge de professió i veí d'Alforja li esperava una experiència que el tornaria a portar a alta mar. En aquest cas però, per una causa humanitària. Després de quedar-se impressionat per un reportatge emès al programa del Gran Wyoming, Cañardo va decidir aixecar el telèfon per trucar a l'ONG Proactiva Open Arms per oferir els seus coneixements marítims i sanitaris. Dit i fet, el primer viatge solidari el va dur com a voluntari fins a Lesbos. A partir d'allí, la seva doble condició de navegant i metge el va convertir en candidat idoni pel projecte Astral, un vaixell de luxe reconvertit en un de rescat. 

De les set expedicions que ha dut a terme l'Astral, aquest alforgenc ha participat en cinc. La seva participació en aquest projecte solidari ha estat possible gràcies a la renúncia de la seva plaça de metge a l'hospital i a l'haver demanat un permís sense remuneració que estipula el seu contracte. Quan torna a Catalunya, forma part del personal del Servei d'Emergències Mèdiques en una ambulància. 

Per conèixer de més a prop la tasca d'Astral, el periodista Jordi Èvole i el seu equip de Salvados ha realitzat un documental que s'ha estrenat el passat mes d'octubre. 

"Hi havia dies de tota manera. Hem tingut dies gratificants, on salvàvem a tots els tripulants dels dinguis que trobàvem... i d'altres que eren tràgics, amb molts morts. La impotència que sents en aquests moments és molt forta", recorda Cañardo.

El seu és un dels testimonis que viuen en pròpia pell el drama dels refugiats que intenten travessar el mar Mediterrani fugint de la misèria i de la guerra. Però hi ha qui qüestiona la seva tasca: "Hi ha gent que no ho comprèn i ens diu que estem salvant delinqüents, terroristes... Jo això no ho he vist. Jo he vist gent que era com nosaltres, que escapava d'una guerra en busca d'una oportunitat".

En aquests moments, Pro Activa Open Arms segueix oferint ajuda a refugiats a través d'accions solidàries on la ciutadania pot posar-hi el seu granet de sorra amb donacions i difusió.