Back to top

La Tupinada de Falset es protocol·litza

Falset ha encetat la Festa Major amb un nou element molt proper a la Tronada de Reus. Els Guardadors de la Tronada han entregat a la capital del Priorat una barra per fer més protocol·lària l'encesa de la Tupinada, la festa de foc que dóna pas a la celebració festiva més esperada de Falset.
Petards de la Tupinada

Els Guardadors de la Tronada han estat convidats per l'alcalde de Falset, Jaume Domènech, per tal d'agermanar la Tronada i la Tupinada. Aquesta unió s'ha formalitzat mitjançant l'entrega d'una barra similar a la que s'encén la Tronada. D'aquesta manera la festa del foc de Falset aconsegueix protocol·litzar l'encesa de la Tupinada, un requisit que Domènech volia a la Festa Major.

Els orígens de la Tupinada de Falset es remunten a la dècada dels anys 40. Antigament es feia esclatar una traca a la plaça principal del poble per marcar l'inici de la Festa Major, però arran de veure la Tronada de Reus, els organitzadors van voler instaurar una festa de foc similar.

Per tal de diferenciar-se de la Tronada, els impulsors van decidir substituir els masclets per tupins, un element indispensable antigament per guardar i transportar el menjar dels pagesos al camp.

Els Guardados han iniciat el projecte d'estendre la cultura de la Tronada per diversos pobles i Falset ha estat l'elegit per ser el primer.

Notícies relacionades