Back to top

La UNESCO reconeix la Càtedra d'Habitatge de la URV

La Càtedra del Dret de l'Habitatge de la Universitat Rovira i Virgili ha estat distingida per la Unesco. És la primera del món en aquest àmbit en ser reconeguda internacionalment. En els seus 3 anys de vida ha participat en l'elaboració de 5 lleis, ha desenvolupat recerca en 28 països i ara preveu fer un cens de les persones sense llar a Tarragona.
Autoritats i representants de la càtedra durant al roda de premsa

La crisi econòmica ha agreujat el problema dels sense sostre. En els últims anys moltes persones han perdut la seva llar i, en molts casos, s'ha vulnerat el dret a l'habitatge. Ampliar la recerca i trencar les dicotomies entre l'habitatge com a dret fonamental o com a actiu financer és l'objectiu de la Càtedra UNESCO del Dret a l'habitatge de la URV, la primera en ser reconeguda a nivell internacional.

El director de la càtedra, Sergio Nasarre, apunta que la UNESCO amb aquest reconeixement valora el treball d'alguns professors durant 20 anys i projecta a nivell internacional el treball de la càtedra en els seus 3 anys d'existència.

La càtedra ja ha participat fins ara en l'elaboració de 5 lleis sobre l'habitatge, dues d'estatals i 3 d'autonòmiques. També ha format part de 3 projectes amb la Comissió Europea i ha fet estudis en 28 països. Tot això en aquests 3 últims anys, en el context de crisi econòmica que ha debilitat el dret a l'habitatge. En aquesta línia, Sergio Nasarre explica que "la crisi ha posat en relleu que durant molts anys s'ha deixat de banda aquest aspecte de dret humà o fonamental que té l'habitatge per donar tot el pes a l'habitatge com a actiu financer".  "Ara hem de retrobar aquest equilibri en favor dels drets humans", afegeix Nasarre davant dels efectes de la crisi del 2007.

La càtedra farà ara el recompte de les persones sense sostre a Tarragona. Es tracta d'un projecte conjunt amb l'Ajuntament de la ciutat. Els desnonaments i els divorcis a Europa són les principals causes que han fet créixer el nombre d'indigents. Aquesta càtedra de la URV ha elaborat 21 conclusions per evitar-ho, entre les quals, l'establiment de pactes entre el sistema judicial i els serveis socials.

Notícies relacionades