Back to top

La URV investiga l’impacte dels fruits secs sobre la qualitat de l’esperma

JORDI OLÀRIA GRAS

Hi ha relació entre el consum de fruits secs i la qualitat de l’esperma? Aquesta és la pregunta que volen respondre els investigadors del projecte Fertinuts. Es tracta d’un estudi que analitzarà l’efecte de les avellanes, les ametlles i les nous en els esparmatozoides dels voluntaris.

Als fruits secs se’ls atribueixen diversos efectes positius sobre l’organisme. Un equip d’investigació coordinat de la URV i la UAB han engegat un estudi que vol demostrar els beneficis que tenen, en concret, sobre la qualitat de l’esperma. Per fer-ho busquen un total de 100 voluntaris d’entre 18 i 35 anys i amb uns hàbits alimentaris que no se cenyeixin a una dieta equilibrada. Aquests voluntaris són distribuïts en dos grups: el primer no haurà d’alterar la seva dieta, i el segon haurà de consumir 60 grams de fruits secs al dia.

Fins el mes de juny, l’equip investigador reclutarà voluntaris i, a partir de llavors començarà la feina més feixuga, la de compilar i analitzar totes les dades. D’aquí a dos anys s’haurien de conèixer els resultats de la investigació. 

La recerca, però, comença amb els propis voluntaris. Quan ingressen a l’estudi se’ls fan anàlisis i les seves dades passen a estar etiquetades sota un codi. Al llarg de tres mesos se’ls fan controls puntuals de seguiment nutricional i de salut. Alguns d’ells decideixen entrar a formar part de la mostra poblacional per l’interès que pot tenir, per a tothom, el resultat final.

Els investigadors proporcionen, al grup poblacional que ha de consumir fruits secs, la quantitat d’avellanes, ametlles i nous mensuals.

A dia d’avui encara els falta molt de camí per recórrer, i resten oberts a rebre voluntaris per poder completar la mostra de població. Tot i que l’equip treballa, en aquesta primera fase, principalment des de Reus, també compten amb operatiu que els permet rebre mostres a Bellaterra.