Back to top

La URV no exigirà el nivell d'anglès del B2

No ho farà tant si el pròxim govern català aprova o no la moratòria de quatre anys demanda per totes les universitats catalanes per no aplicar aquesta exigència governamental. Tot i això, des de la universitat insisteixen que estan compromesos en el foment de la llengua.
La URV no exigirà el nivell d'anglès del B2

La memòria de la Universitat Rovira i Virgili del curs 2009-10 recull que la única exigència de nivell de les llengües estrangeres en aquesta universitat és el B1. Acollint-se a aquesta premissa, el rectorat no exigirà per graduar-se el nivell de B2 tot i l'exigència governamental de la Generalitat l'any 2014. "És un requisit extern a les nostres memòries, per tant, hem informat als nostres estudiants que estiguin atents aquesta qüestió. Nosaltres donarem el títol universitari sense demanar l'acreditació del B2", ha confirmat la vicerectora de Docència, Estudiants i Comunitat Universitària, Arantxa Capdevila.

De fet, els rectorats de les deu universitats catalanes van sol·licitar una moratòria pels propers quatre anys per tal que no s'hagués d'aplicar. Actualment, aquesta moratòria està aturada a l'espera de la formació del nou govern català, fet que ha tingut a la corda fluixa als universitaris. La vicerectora de Docència ha justificat que no contemplin encara cap data per implementar aquesta exigència amb dades.

Tant sols el 10% dels estudiants van acreditar a l'inici dels seus estudis l'any 2014 que tenien el B2 i del miler d'universitaris que es graduen anualment a la URV acrediten haver assolit el nivell un 25%. Una xifra similar respecte la resta del món universitari català.

Per tot plegat, la vicerectora de Docència ha assenyalat que no "és realista ni justa" que s'exigeixin els coneixements lingüístics sense els recursos adients. Malgrat que insisteix que des de la institució "no es posa en dubte l'objectiu sinó la forma de dur-la a terme". Per Capdevila és fonamental l'aprenentatge de les llengües estrangeres i, per això, l'oferta formativa és àmplia.

Ara bé, "ens preguntem si és a la Universitat on hem de donar la formació en aquest idioma? perquè aleshores hauríem d'haver creat una escola oficial d'idiomes perquè els nivells dels estudiants són molt diversos". Per la qual cosa, ha reflexionat que hauria de ser una tasca de tot el sistema educatiu.

Per la seva part, la portaveu de Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, Sara Asensio ha celebrat aquesta decisió. "Ho trobem positiu perquè és evident que els ajuts aportats pel Parla 3- programa de beques per adquirir el B2- ha estat insuficient com sempre", sobretot pels alumnes de renda baixa.

Segons el sindicat d'estudiants el fet que altres universitats sí apliquin acreditar el nivell d'anglès per graduar-se no neguen que podria suposar diferències curriculars entre els graduats. Malgrat això, reiteren que no tots els alumnes podem complir amb els requisits per l'elevat preu de les taxes universitàries i el cost d'aprendre l'idioma.