Back to top

La Vella Quaresma perd la primera cama

Acabat el Carnaval comença l’època de Quaresma fins que arriba la Setmana Santa. Set setmanes d’abstinència i recolliment que es representen amb una Vella de set cames a qui, cada setmana, se li serra una cama. A Reus aquesta tradició esdevé tot un espectacle.

La Vella Quaresma presideix, aquests dies, la plaça de les Peixateries Velles de la ciutat. Es tracta d’una vella llargaruda de set peus, antipàtica, esquerpa, amb un bacallà en una mà i a l’altra un cistell ple de verdures, que representa el període que va del Carnaval a la Setmana Santa. La tradició diu que cada setmana se li ha de tallar un peu, així se sap quant falta per la Pasqua.

Aquest divendres, primer dia en què se serrava una cama a la Quaresma, els protagonistes han estat els alumnes de les escoles Joan Rebull i Misericòrdia de Reus. Un total de gairebé 200 nens i nenes han col·laborat en la serrada del primer peu de la vella amb cançons, danses i aliments típics d’aquesta època, com els bunyols. Els serradors, Lluís Graells, gerent del Consorci del Teatre Fortuny i director del Festival COS, i l’actor del Bravium Teatre, Jaume Ciurana.

Al llarg de les 7 setmanes passaran per la plaça de les Peixateries Velles un total de més de 1.200 nens i nenes d’una vintena de centres escolars de la ciutat. L’activitat, organitzada per l’Institut Municipal d’Acció Cultural i la regidoria d’Ensenyament, acabarà el dimecres abans de Setmana Santa, el 27 de març, a les 12 del migdia amb la serrada de l’última cama de la Quaresma.