Back to top

La vida als pobles petits i turístics també s’atura

El confinament prescrit per les administracions catalanes i espanyoles han posat de cap per avall el dia a dia de ciutats i pobles. Des dels diferents consistoris, insten a la població a no visitar-los aquests dies per evitar nous contagis.
Riudecanyes

La vida als pobles, igual que en ciutats més grans, ha baixat marxes a causa de l’arribada de la pandèmia del coronavirus.

En municipis com Prades, on el trànsit de persones durant dies festius i caps de setmana és constant, els primers dies de confinament van ser els més complicats, tal com explica l’alcaldessa Lídia Bargas, qui es va trobar amb una situació un pèl insòlita: un grup de motoristes van decidir anar a passar el dia a la vila vermella, fent cas omís de les indicacions de les administracions. Afortunadament, explica Bargas, el grup va entendre els arguments que se'ls van plantejar i finalment van tornar a casa seva.

Més enllà d’aquesta anècdota, Bargas reconeix que la població ha entès la necessitat de confinar-se i ho respecta. Una situació que es repeteix en altres municipis petits, com per exemple Alforja. La conscienciació col·lectiva fa que la figura d’una policia local no sigui necessària. Ho assegura l'alcalde Joan Josep Garcia, qui apunta que la població entèn l'estat d'alarma i el respecta. 

Xarxes solidàries de veïns i veïnes

Pel que fa a la idiosincràsia de la població d’aquestes localitats, cal tenir en compte que la mitjana d’edat acostuma a ser alta en gran part d’aquests pobles. A Alforja, segons fonts municipals, un 9% dels ciutadans és major de 80 anys.

En aquesta mateixa línia, Riudecanyes ha fet recentment un cens de població per conèixer millor les necessitats dels veïns. Segons Ernest Roigé, alcalde d'aquest municipi, el 30% dels habitants són majors de 65 anys, el que representa unes 230 persones. D'aquestes, només 43 viuen totalment soles, però que són ateses tant pel consistori mitjançant trucades telefòniques diàries com també per part del veïnat.

Una eina que a la llarga, s’està traduint en la creació de xarxes de voluntaris que donen un cop de mà a aquelles persones que el necessiten. Aquest servei, el del porta a porta, que des dels pobles petits, s’està recuperant d’anys enrere.

Paraules clau:

Notícies relacionades