Back to top

La Vil·la de la Llosa retrocedeix 2.000 anys

En el marc del Festival Tarraco Viva, la Vil·la romana de la Llosa ha retrocedit en el temps i ha retornat la vida a aquests espais. De les mans del capatàs Germanicus, els visitants han pogut conèixer diferents curiositats i anècdotes de la vida quotidiana dels romans, tant dels esclaus com dels seus amos.
ROMANS

Amb l'ajut de les esclaves, els visitants es posen la túnica per ser rebuts pels senyors de la Vil·la. Mentre aquests no arriben, el Germanicus fa d'amfitrió i els mostra la Vil·la on resideix. Així els ho explica el guia de Còdol Educació, Antoni Obiols: "jo sóc el Germanicus, el que representa el capatàs de la Vil·la, el que és un vilicus, en llatí, i el que faig és explicar tot el que és l'entorn de la Vil·la dels meus senyors, que són Sulpici i Sulpícia. Donem vida a aquests espais i els ensenyem, doncs, com menjaven, com es netejaven, i curiositats fins i tot d'una operació de cirurgia d'època romana".

A més del Germanicus, una dotzena de personatges, veïns del jaciment, col·laboren, des de fa uns anys, en aquesta iniciativa. És una manera de donar més realisme a les explicacions del guia sobre com vivien antigament els habitants d'aquesta Vil·la. Un dels personatges és la Domina, dona del Dominus, que encarna la M. Teresa Morera, i que explica que "el Dominus i la seva dona eren, com si diguéssim, els terratinents de la zona".

Els visitants afirmen haver gaudit molt de la visita i, a la vegada, haver après coses noves. L'Eudald Salvat, que ha vingut de Riudoms amb la seva família, explica que "la veritat és que ens ha sorprès molt el ben organitzat que ho tenen, i les persones que hi participen, el ben ambientat que està, i la persona que ens ha fet de guia, molt divertit i a la vegada també molt tècnic, perquè feia servir moltes paraules llatines que et fan pensar en l'origen nostre". Un altre visitant, el Francesc Vidal, ha afegit que "jo no sabia que es coneixia tant bé totes les construccions que hi havia i lo gran que és, o realment?".

La imaginació dels visitants, juntament amb les explicacions acurades del guia i la posada en escena, ha permès als visitants fer-se una idea de com vivien els nostres avantpassats ara fa 2.000 anys.

Notícies relacionades