Back to top

L'Ajuntament sancionarà qui no retiri les plaques franquistes a l'abril

Així ho ha acordat el ple per unanimitat aquest juliol, tot i que l'oposició ha criticat l'equip de govern per no aplicar la Llei de Memòria Històrica de manera directa. Els veïns, per la seva part, lamenten el to del consistori pel mínim cost que ha de suposar la retirada de les plaques
Una de les plaques sobre un immoble a Cambrils

1 d'abril del 2018. Aquest és el termini màxim que dóna la Generalitat per a què els propietaris i els veïns dels edificis on encara hi ha una placa de l'habitatge franquista, les retirin. Un termini que l'Ajuntament de Cambrils s'ha proposat fer complir a través de l'aprovació d'una moció, en el ple d'aquest juliol, que anuncia sancions per a les persones afectades que incompleixin la normativa. "L'Ajuntament actuarà subsidiàriament en cas que les persones propietàries no retirin les plaques en el termini fixat per la llei repercutint-los els costos", ha refermat l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza.

L'oposició, tot i votar el punt a favor, ha criticat que l'equip de govern no hagi aplicat la llei de manera directa i sense la necessitat de cap tràmit. "És una decisió que s'hauria d'haver pres sense la necessitat de passar per un plenari perquè ho marca una llei", ha matisat al ple el portaveu de l'Assemblea de Cambrils, Iván Sanz. El portaveu del Partit Popular, David Chatelain, ha mostrat un to més indignat afirmant que per a l'equip de govern "el millor ha estat emparar-se en el plenari i no complir la llei directament sense la necessitat de fer aquest tràmit".

A Cambrils hi ha nou plaques d'habitatges de protecció oficial corresponents a l' 'Instituto Nacional de la Vivienda', la institució del règim franquista encarregada de l'administració en matèria d'habitatges. Una al carrer Rovira, al barri de la Vila, una al carrer de Santa Joquima de Vedruna, tres al carrer del General Prim, una al carrer del País Basc, una a la rambla de Jaume I, una al passeig de Lluís Companys i una al passatge de Sant Pere.

Els veïns i propietaris, en general, lamenten el to sancionador de l'Ajuntament i el consideren innecessari pel cost que suposa la retirada de les plaques. "Els veïns ja paguem prou impostos com per a fer rebombori d'una cosa que es triga cinc minuts a retirar", defensa la Mercè Manresa, veïna del carrer del País Basc.

La retirada de la simbologia franquista als habitatges s'empara en la Llei 13/2007, del Memorial democràtic de Catalunya, tot i que el termini de temps límit de l'abril del 2018 correspon a la modificació de la Llei 18/2007, del dret a l'habitatge, on es preveuen multes de fins a 9.000 euros per a qui obviï l'ordenança.