Back to top

L'alcalde de les Borges del Camp, absolt de delicte ecològic

Absolt l'alcalde de les Borges del Camp, Joaquim Calatayud, del delicte ecològic pels vessaments d'aigües fecals a la riera de l'Alforja. Calatayud s'enfrontava a una pena de 10 mesos de presó, un any i mig d'inhabilitació i una multa de 3.000 euros. El batlle ha qualificat de "justa" la sentència i ha afirmat sentir-se "alleugerat".
borges

"És una sentència justa, era un fet que sobrepassava la dinàmica d'un municipi com el meu i crec que s'ha fet justícia" ha reblat l'alcalde de les Borges del Camp i president del Consell Comarcal del Baix Camp, Joaquim Calatayud, l'endemà de conèixer la sentència judicial que l'absol del delicte contra ecològic per l'abocament d'aigües fecals del municipi a la llera de la riera de l'Alforja. Els fets es remunten al 2009 quan la Plataforma el Freire va denunciar l'alcalde.

El periple judicial del batlle borgenc va començar el maig del 2016 quan el judici va quedar suspès per excés de documentació. La vista oral es va reprendre a l'octubre del mateix any. La fiscalia li demanava 10 mesos de presó, un any i mig d'inhabilitació política i una multa de 3.000 euros.

I, finalment, després d'un any i mig d'espera el Jutjat Penal número 1 de Reus ha resolt absoldre el batlle. De fet, segons ha explicat Calatayud els vessaments queden acreditats en la sentència però la magistrada ha determinat que no ha quedat demostrat que els nivells de contaminació fossin a conseqüència directe dels abocaments fets al terme municipal de les Borges.

"Evidentment els abocaments hi són perquè les clavegueres hi evoquen però varem poder demostrar que en altres zones de la riera els nivells de diferents productes que hi havia eren similars als de l'entorn d'on evocaven els -nostre- clavegueram". A més, la resolució també recull que el consistori tenia l'autorització de l'Agència Catalana de l'Aigua per realitzar-los.

Segons el batlle queden pendents tants sols serrells burocràtics entre administracions per tal que la depuradora entri en funcionament a finals d'aquest mes de març o començaments d'abrils. Recordar, que l'ACA va invertir 1,9 milions d'euros per la construcció d'aquesta infraestructura iniciada fa vuit anys. El juny de l'any passat es va signar el contracte per la finalització de les obres valorades en 733.000 euros.

Paraules clau:

Notícies relacionades