Back to top

L'ANAV vol allargar la vida de Vandellòs-Ascó

MAR ROVIRA

L'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs pretén allargar la vida d'aquestes centrals  com a mínim deu anys més. El pròxim estiu iniciaran els tràmits per sol·licitar la nova autorització d'explotació. En el balanç anual, la direcció de l'ANAV també ha avançat la implantació de dotacions de la Guàrdia Civil a les instal·lacions de cara el proper any. Així, diuen reforçaran la seguretat davant de possibles amenaces terroristes. A més, han afirmat que s'han finalitzat totes les actuacions previstes en el projecte de Reforç de la Seguretat arran de l'accident nuclear de Fukushima. 

L'explotació de la Central Nuclear de Vandellòs II té vigència fins el 2020 i la d'Ascó fins el 2021. Per la qual cosa l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs té previst iniciar el proper mes de juliol els tràmits per sol·licitar el permís d'explotació de l'activitat per  Vandellòs.

El director general d'ANAV, José Antonio Gago, confia en l'obtenció de la renovació de la llicència per part del Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme tot i que no ha volgut confirmar quina seria la seva durada. Ha afirmat que "la nostra intenció és sol·licitar la renovació dels permisos i, ara mateix, no els hi puc indicar per quan de temps, si serà per deu anys addicionals o per més".

Gago ha assegurat que "les instal·lacions estan preparades" i s'ha emmirallat amb les centrals americanes, les quals diu que tenen llicència per operar entre 60 i 80 anys. A més, des de l'ANAV expliquen que aquest 2016 ha estat l'any de la finalització de totes les millores i modificacions derivades del Pla Fukushima, imposades pel Consell de Seguretat Nuclear.

Entre les diferents actuacions destaquen la instal·lació de components del sistema de ventament filtrat de la contenció, la instal·lació de re-combinadors passius d'hidrogen i la posada en marxa del Centre Alternatiu de Gestió d'Emergències. Un equipament aïllat dels complexos atòmics per gestionar i coordinar possibles desastres naturals o emergències nuclears. Totes aquestes mesures s'han xifrat en 100 milions d'euros.

D'altra banda, la direcció de les centrals catalanes també han avançat la implantació d'una setantena d'agents de la Guàrdia Civil de cara el 2017. Segons Gago es tracta d'una dotació que tindrà "una funció de resposta o de defensa de l'amenaça definida -terrorista-,  i en cap cas substituiran les funcions de seguretat privada que actualment disposen els complexos". La implantació d'aquests cossos policials suposarà una despesa d'uns 4 milions euros anuals.

Tot i això, encara no està decidit si s'ubicaran a la central d'Ascó o de Vandellòs II. En el cas de la continuïtat de l'activitat nuclear, els responsables d'ANAV no descarten ampliar les piscines de la central de Vandellòs per poder emmagatzemar més residus fins que es construeixi el magatzem temporal centralitzat, el qual hauria d'estar enllestit cap al 2023.