Back to top

L'any de Sant Josep dispara les restauracions d'aquestes peces eclesiàstiques

Coincidint amb la declaració per part del Papa de Roma de l'any de Sant Josep, nombroses parròquies i comunitats catòliques han apostat per restaurar les peces eclesiàstiques dedicades a aquesta figura. Un fet que ha fet incrementar la feina en empreses com Taller Avall, que ultima els darrers detalls abans del 19 de març.

La celebració de Sant Josep serà especial enguany per a l'església catòlica, després que el Papa de Roma dediqués el 2021 a aquesta figura venerada per la comunitat religiosa. En aquesta línia, són diverses les parròquies que han aprofitat el context de pandèmia per encarregar restauracions de les peces que es troben als temples d'arreu del territori. Una dinàmica que ha omplert el Taller Avall, que es dedica precisament a la restauració de béns culturals de tot tipus. 

A les portes del 19 de març, els professionals d'aquest taller reusenc han d'entregar fins a quatre peces d'arreu del territori, una feina que consta de molts processos específics per retornar a l'aspecte original cada talla. 

Fotografia: Ariadna Escoda Padilla

Quatre peces per restaurar

Concretament, l'equip tècnic de Taller Avall restaura un sant Josep de la Parròquia de Crist Rei de Reus, un emmotllat de pasta de fusta de l'escola Olotina i de la parròquia de sant Francesc d’Assis de Reus, així com també sant Josep de la Parròquia de Santa Maria de Montblanc i un sant Josep de la Capella de la Immaculada de Reus. 

Sota d'algunes de les peces, com és el cas de l'emmotllat, s'hi ha descobert la policromia original sota les capes de repintat generalitzat de l’obra, fet que ha permès recuperar l'aspecte original. 

Ara bé, a través de la restauració, els professionals recuperen no només l'aparença que tenien aquestes peces en el moment de la seva creació sinó també la interpreten, una tasca que serveix per contextualitzar cada obra i dotar-la de significat, per entendre el passat i deixar un llegat històric i cultural per al futur. 

Fotografia: Ariadna Escoda Padilla

Combatre l'intrusisme, un repte

Per dur a terme la seva feina però, els restauradors han de superar diversos esculls, entre els més comuns, reparar els pedaços fets anteriorment per altres persones, que han pogut malmetre l'obra. Es tracta d'una pràctica massa habitual i que provoca nombrosos maldecaps als professionals, que veuen com la seva feina es complica. Amb moltes hores de feina i paciència però, són capaços de retornar a la vida les peces amb l'aparença amb què van ser concebudes.
 

Paraules clau:

Notícies relacionades