Back to top

L'art de la pedra seca, declarat Patrimoni Immaterial de la Unesco

La UNESCO ha determinat l'art de la pedra seca com a Patrimoni Cultural Immaterial. De fet, la inclusió d'aquesta tècnica parteix d'una candidatura conjunta presentada entre vuit països europeus, entre els quals hi ha l'estat espanyol. Per això hem volgut conèixer la particularitat d'aquest art en les construccions que es conserven a Mont-roig del Camp.
L'art de la pedra seca, declarat Patrimoni Immaterial de la Unesco

La vicepresidenta de l'Associació per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional, Esther Bargalló, ha destacat que 'per a nosaltres és una gran satisfacció perquè suposa un triomf després que hi haguem treballat durant tants anys'. En aquest sentit, ha recordat que 'en Martí Rom i jo vam començar l'any 2004 ha buscar barraques de Mont-roig, les vam catalogar i ara ja en portem 142 que estan ben conservades'.

Per la seva banda, el membre de Carrutxa, Salvador Palomar, ha destacat que 'tot i que la tècnica de la pedra seca és molt antiga, moltes de les construccions que veiem avui en dia són del segle XVIII'. D'aquesta manera, ha afegit 'cada territori té les seves necessitats, però en destaquen les construccions relacionades per captar aigua de pluja. En altres llocs es fan construccions per guardar les eines del camp o, fins i tot, per quedar-s'hi a dormir'.

Paraules clau: