Back to top

L'equip de l'IPHES ampliarà la superfície del jaciment de la Boella

MAR ROVIRA

El jaciment de la Boella és un dels més antics de tot Europa. Amb més de 2500 fòssils recuperats que certifiquen l'existència dels primers homínids a casa nostra fa un milió d'anys. Fa gairebé deu anys es van trobar restes de mamut. Ara l'equip de l'Institut de Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona ja prepara la següent campanya. L'excavació s'ampliarà fins 600 metres quadrats. L'objectiu: descobrir més fòssils de mamuts. 

Fa un milió d'anys caminaven pel barranc de la Boella els primers humans procedents d'Àfrica, acompanyats dels grans vertebrats com mamuts, rinoceronts, hipopòtams i zebres entre d'altres animals. Aquest jaciment és un dels conjunts més importants de la Península Ibèrica i fins i tot d'Europa perquè s'han extret fòssils de gran diversitat d'espècies animals i també roques tallades d'indústries lítiques. Segons el responsable projecte d'investigació d'aquest jaciment, Josep Vallverdú, aquestes troballes han permès saber que els primers homínids tenien una gran capacitat cognitiva.

Ara mateix, les excavacions estan aturades fins el proper mes de maig però, l'equip de l'IPHES continua restaurant i catalogant els fòssils trobats. La coordinadora del projecte de la Boella, Palmira Saladié, ha explicat que en la propera campanya ampliaran en 300 metres quadrats la superfície de la Cala 1 i en 300 més els de la Mina.

L'objectiu d'aquesta ampliació és descobrir més restes de mamut. Per altra, els responsables de l'IPHES també han destacat que la protecció del jaciment ha estat una de les prioritats dels deu anys d'excavacions. Tot i això, l'adequació de l'espai en un equipament visitable per explicar la història natural i científica de la Conca del Francolí està a l'espera de futures inversions.