Back to top

Les alternatives factibles de govern a Reus

Si bé és cert que Junts per Reus van guanyar les eleccions, els grans triomfadors de la nit són Esquerra Republicana, que han triplicat resultats i s'han convertit en segona força al consistori. Després que la seva candidata, Noemí Llauradó, assegurés que perseguirà l'alcaldia, la suma de les esquerres a la ciutat no és una possibilitat tan remota.
pactometre reus

Junts per Reus va guanyar les eleccions amb set regidors. Amb tot, una segona lectura dels resultats és que qui va guanyar sobradament van ser les esquerres. Esquerra, el PSC i la CUP sumen 15 regidors, suficients per governar la ciutat, i entre els tres, han incrementat en 3.000 el nombre de vots aquest 2019 respecte el 2015.

Llauradó vol l'alcaldia

Després que Noemí Llauradó assegurés la nit electoral que vol ser alcaldessa, els republicans han reunit aquest dilluns al vespre la seva executiva local per analitzar resultats i hipòtesis de futur. No descarten l'alcaldia, però l'aritmètica els és desfavorable. Haurien de pactar amb PSC i amb CUP, dos partits que tenen entre elles línies vermelles per la conjuntura nacional.

La complicada fórmula ERC+PSC+CUP

El PSC ha obert la porta a trencar amb l'hegemonia de Pellicer i plantejar una alternativa d'esquerres. Els socialistes es reuneixen aquest dimarts a la plaça del Castell però no s'espera que prenguin cap decisió en ferm. De moment, el que volen és analitzar els resultats de diumenge amb deteniment. 

La CUP també es reuneix aquest vespre però en aquest cas s'espera que l'assemblea pugui començar a valorar els futurs escenaris que es plantegen. Marta Llorens ha deixat clar que vol entrar a govern, però les ànimes de la formació independentista mantenen divergències. Hi ha qui, dins de la CUP, espera no cometre els errors de fa quatre anys, quan va existir la possibilitat de governar la ciutat i no es van entendre amb Esquerra.

Aquest cop, la candidata ha interpel·lat en diverses ocasions i des de fa mesos a la republicana Noemí Llauradó perquè els tingui presents a l'hora de formar govern. Sí que és cert, que el soci socialista podria complicar les espectatives de les bases de la CUP. Una possibilitat és que Esquerra i PSC sumin en un govern i que l'investidura de Llauradó estigui sostinguda, a més, per la CUP.

El que pràcticament queda descartat és una aliança entre Junts per Reus, ERC i ARA Reus que no passi per Carles Pellicer com alcalde. L'increment de vots dels exconvergents respecte el 2015 és tan important que no tindria sentit que acceptessin una exigència d'aquesta mangnitud. Més quan JxR tindria la opció, si així ho volgués, per pactar amb el PSC i ARA Reus.