Back to top

Les cambres tarragonines demanen el recolzament de les administracions per promocionar les exportacions

El comerç exterior a la demarcació de Tarragona ha continuat amb una tendència positiva al llarg del 2012. Les exportacions han augmentat un 4% respecte el 2011, i les importacions una mica més, un 4 i mig %. De cara al 2013 s’espera poder mantenir les xifres, tot i que hi ha moltes variables que poden influir en els resultats.

 

Les quatre cambres de comerç de la província de Tarragona -Reus, Tarragona, Tortosa i Valls- demanen a les administracions que facilitin a les empreses el fet de poder anar a vendre els seus productes a l’estranger. Una qüestió que posen damunt de la taula després d’haver realitzat l’informe sobre les ‘Dades estadístiques de comerç exterior a les comarques de Tarragona’.


Al document s’exposa que les exportacions al 2012 van superar els 7MIL 400 milions d’euros, augmentant un 4% respecte l’any anterior, i les importacions, amb més d’11MIL 800 milions d’euros, van pujar un 4,5%. El saldo comercial però, és negatiu, i és que encara importem més que no exportem.

 

Pel que fa a productes, el que més s’exporta són matèries plàstiques i combustibles, i s’importen combustibles i productes químics orgànics. Referent als països, més del 60% s’exporta a la zona euro, principalment a França, Itàlia i Alemanya. Les importacions es reparteixen més, i els dos països on més es compra des de la nostra demarcació són Rússia i Líbia.

 

Des de les cambres tarragonines creuen que al nostre territori hi ha unes 600 empreses amb un gran potencial exportador, i que ja venen a l’estranger puntualment. Tot i això, només 200 exporten els seus productes de forma regular.

 

De cara al 2013 es preveu que les exportacions es mantinguin. Pel que fa a les importacions són de més difícil previsió, i depenen molt de la fluctuació del preu del barril de petroli Brent en els mercats internacionals, tot i això es calcula que podrien créixer al voltant d’un 10%.