Back to top

Les empremtes de la literatura popular en el Peret Ganxet

Arrenca la primera conferència en el marc de l'Any Peret Ganxet. La catedràtica en llengua i literatura catalanes i escriptora, Maria Lluïsa Amorós, ha estat l'encarregada de pronunciar la xerrada que ha tingut lloc a la biblioteca central Xavier Amorós.
conferència peret ganxet

Sota el títol "Peret Ganxet, aquell xiquet entremaliat i simpàtic que no es fa gran", l'experta en llengua i literatura i escriptora Maria Lluïsa Amorós ha dut a terme una conferència en la que ha repassat des dels relats de literatura popular, de tradició oral, fins a l'escriptura d'aquests i la narrativa més actual, sobretot en l'àmbit infantil. En aquesta línia, Amorós veu moltes similituds entre personatges literaris tan coneguts com el Peter Pan o el Patufet, i els valors que encarna el Peret Ganxet. Així ho explica: "veurem el tema del xiquet que no es fa gran, el Peret Ganxet, al costat de molts personatges de les rondalles que tampoc no són grans, com el Peter Pant, el Pinotxo, o molts d'altres, com el mateix Patufet".

Aquest ha estat un dels actes que s'ha celebrat amb motiu de la commemoració dels seixanta anys del Peret Ganxet, un personatge que va ser creat l'any 1958 per l'artista Romà Bonet BON, per a la revista URBS, i que ha servit d'inspiració per fer-ne una escultura, a mans de Ramon Ferran, i una sardana, pel compositor Josep Maria Baiges. Actualment el Peret Ganxet té un capgròs, un gegant, i una col·lecció de contes escrits per la Carme Bigorra i la Maria Josep Salvadó, on apareix una versió renovada del Peret Ganxet dissenyat pel Marc Díez. Segons Maria Lluïsa Amorós, "és un personatge que ha perdurat i, sobretot ara amb els llibres de la Carme, la Maria Josep i el Marc, doncs continua viu. Per això dic que no es fa gran, perquè continua com un nen, que és un personatge amb un valor literari perquè s'apropa als nens, és un nen més".

Durant l'any Peret Ganxet es duran a terme altres xerrades divulgatives sobre el personatge, dues exposicions i diverses activitats escolars i per a tots els públics.

Notícies relacionades