Back to top

Les entitats del Priorat reclamen un model sostenible adaptat a la comarca

En són exemples la DO Montsant i Prioritat, qui qualifiquen els avantprojectes d’aberracions.

La comarca del Priorat reclama una transició energètica sostenible i adequada al territori. Aquest és el principal motiu pel qual s’oposen als cinc projectes fotovoltaics que actualment hi ha sobre la taula de diversos Ajuntaments i alhora, de la Generalitat. L’aprovació del decret 16/2019 ha obert la porta a les empreses a plantejar iniciatives basades en l’energia verda arreu de Catalunya. Recentment, al Priorat se n’han presentat cinc de cop centrats en l’energia fotovoltaica, sota el nom de Tarraco I, II, III, IV i V. Quasi 233 hectàrees estarien afectades per aquests avantprojectes, que busquen ara el vist-i-plau de la Generalitat.

Mapa Priorat

De moment, els consistoris i les entitats vinculades a la comarca treballen per presentar les al•legacions que considerin oportunes per mirar d’aturar els projectes, els quals qualifiquen d’aberració per al territori. L’últim dia per presentar-les és el proper 19 d’abril.

Una trentena de pagesos podrien estar afectats per la instal·lació fotovoltaica

Un dels organismes que ha alçat la veu és la DO Monstant, que alerta que una trentena de pagesos es veurien greument afectats per aquestes propostes. Pilar Just, presidenta de la Denominació d’Origen Monstant, apunta que molts dels cultius on es plantegen aquestes plaques són l’única font d’ingressos per aquests agricultors i d’on a més, surten alguns dels vins reconeguts internacionalment del Priorat. A més, insisteix que no només es tracta de les zones que es veurien afectades de forma directa per la instal•lació de les plaques, sinó que també cal contemplar les línies d’evacuació d’aquestes, que s’allunyarien fins a la central de Vandellòs. 

En la mateixa línia crítica s’hi troba Prioritat, que defensa un model sostenible i equilibrat d’energia verda a la comarca. És per aquest motiu que l’entitat reclama tres mesures concretes per evitar la implantació dels cinc projectes fotovoltaics: en primer lloc, la derogació del decret 16/2019, seguint amb la modificació de la llei del patrimoni de paisatge cultural i finalment reconeixent la tipicitat dels espais agraris per protegir el conjunt de la comarca.

De fet, Joan Vaqué, membre de Prioritat, es mostra contundent quan apunta els desequilibris territorials que s’emmarquen al sud del país, tot remarcant episodis com els viscuts durant el temporal de la Filomena, quan malgrat tenir a prop dues centrals nuclears, diversos municipis de la comarca es van quedar a les fosques durant dies.

No descarten mobilitzacions

Per tot plegat, des de la DO Monstant i Prioritat no descarten utilitzar totes les eines a l’abast si qualsevol dels projectes que es plantegen aconsegueixen seguir endavant. En aquest sentit, cap dels dos organismes es mostra contrari al model energètic sostenible, però demanen que aquest sigui consensuat amb la comarca, equilibrat i de quilòmetre 0 per ser beneficiós per al conjunt del territori.

De tot plegat n'ha parlat també el president del Consell Comarcal del Priorat, Xavier Gràcia, al programa La Comarcal d'aquesta setmana, en què ha criticat durament el tipus de transició energètica per la qual està apostant la Generalitat per complir amb els acords de l'agenda 2030.

Paraules clau:

Notícies relacionades