Back to top

Les incògnites del TTIP sobre el territori

SÍLVIA SAGALÀ ROCA

Diversos agents del territori denuncien els efectes que tindria sobre la societat l’aprovació del TTIP, el Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç, que en aquests moments negocien els Estats Units i la Unió Europea.


Si el tractat s’acaba materialitzant, tots els acords que s’estableixin tindran un marc normatiu més alt que la de qualsevol àmbit polític.

Això vol dir que les actuals normatives de regulació de medi ambient, alimentació o de salut deixarien de tenir vigència.

El temor de que finalment s’acabi donant llum verda a l’aprovació del Tractat Transatlàntic de Lliure Comerç ha generat la indignació de molts agents del territori. Si el TTIP s’aprova limitaria la sobirania democràtica dels Estat, ja que els acord als que s’arribin tindran un marc normatiu més alt que qualsevol altre àmbit de decisió política. Els detractors asseguren que només afavorirà els interessos dels inversos internacionals, que, fins hi tot, tindran un mecanisme judicial pròpi. 

El TTIP tindria incidència en tots els àmbits, però afectaria especialment a la privatització de la sanitat pública o en l’alimentació, amb, per exemple, la desregularització dels transgènics i la carn hormonada.

Fa un mes el Parlament de Catalunya va plantejar la possibilitat de que la implantació o no del TTIP passes per referèndum, però els vots contraris de CIU, PP i C’s ho van impedir. Ara doncs, tot queda en mans de l’acord al que arribin els Estats Units i la UnióEuropea.