Back to top

Les persones incapacitades votaran per primer cop

Les persones incapacitades podran votar per primer cop a les eleccions generals del 28 d'abril. Així ho va aprovar al Congrés per unanimitat al mes d'octubre. Fins ara, quan una persona estava incapacitada perdia automàticament el seu vot. Coneixem el cas del Ricard i la Marta.
Les persones incapacitades podran votar per primer cop a les eleccions generals del 28 d'abril.

En Ricard té 42 anys, viu a Reus i és la primera vegada que votarà a unes eleccions. El passat mes d'octubre, el Congrés va aprovar per unanimitat una reforma de la llei electoral perquè els incapacitats legalment poguessin votar. Fins ara, quan la família d'un discapacitat intel·lectual en demanava la incapacitació, perdia automàticament el seu dret a vot. Com el Ricard, 100.000 persones més a Espanya podran dipositar el seu vot a les urnes per primer cop a les eleccions generals del 28 d'abril. "Em feia molta ràbia que jo no podia votar. Sempre he acompanyat els meus pares, i ara ells m'acompanyaran a mi", explica Ricard Andreu.

La Marta té 27 anys, i ella sí que vota des que és major d'edat, perquè no està incapacitada. Tot i això, es preocupa de reivindicar igualtat per als seus companys. "Fa un munt d'anys que voto i seguiré votant. Totes les persones amb discapacitat som iguals, podem votar com la gent, tenim dret a fer-ho i no ens poden discriminar", afirma la Marta Prieto.

Que les persones incapacitades puguin votar és un fet històric, conseqüència d'una llarga lluita de molts dels col·lectius afectats, com és el cas dels discapacitats intel·lectuals.