Back to top

Les puntes de coixí, un bàlsam vital

L'associació reusenca homenatja 4 membres que superen els 90 anys. Neguen que sigui una activitat per a persones grans, sinó que poden arribar a edats avançades gràcies al l'activitat amb els boixets.
Les 4 puntaires homenatjades majors de 90 anys

Una vintena llarga de puntaires s'han donat cita al Casal de la Dona per exhibir les seves creacions. El motiu s'ho valia, i és que l'Associació de Puntaires celebra un any de vida a Reus. Noranta menys que algunes de les seves integrants. La trobada d'ahir va servir per homenatjar aquelles puntaires, per una banda, que tenen entre 80 i 90 anys. Per altra, i de manera molt especial, aquelles que, passats els noranta i acostant-se al centenar, segueixen fent anar els boixets, com la Teresa Beltran, de 99 anys, la Maria Pineda Ballvè, de 93, la Rosa Ballvè, de 99 i la Joana Sancho, de 96. 'Això que tothom diu que les puntes de coixí són per les grans no és cert, vam començar de joves, però ens ha ajudat a arribar a molt grans gràcies a tenir aquesta activitat'.

Algunes de les homenatjades han fet anar els boixets tota la vida, d'altres van tardar 60 anys a agafar-los, quan la feina i la família els ho va permetre. Algunes, que han fet puntes tota la vida, han intentat transmetre-ho a la següent generació, una generació que, d'altres, apunten que no tenen temps per agafar els boixets i el coixí. Es tracta d'una tradició amb molta antiguitat, i que, les que la practiquen, asseguren que no morirà mai. La creació de l'associació, ara fa un any, ha permès que algunes de les que feien puntes soles a casa, hagin convertit la seva afició en una activitat social.