Back to top

L'escola Els Ganxets, l'última de Reus amb mòduls prefabricats

ADRIÀ MORTE / ELIZABETH LÓPEZ / JORDI OLÀRIA GRAS

El curs escolar 2015/2016 ha donat el tret de sortida aquest dilluns 14 de setembre. Els nens i nenes tornen a l’escola i d’aquesta manera comença de nou la rutina. Però d’entre tots els centres educatius que hi ha a Reus, una escola continuarà en mòduls prefabricats. Es tracta de l’Escola Els Ganxets que des de fa 8 anys conviu amb aquestes aules. Ara per ara, l’Ajuntament de Reus i el Departament d’Ensenyament de la Generalitat no han donat una data prevista per la construcció del nou centre educatiu.  És dilluns. Primer dia de l’escola i a P3 els infants comencen adaptant-se al ritme escolar. Una presa de contacte amb la professora i l’espai, lloc on aprendran tot tipus de coses durant aquest curs 2015/2016. Però aquest no és un centre educatiu qualsevol, parlem de l’Escola Els Ganxets, l’única i última escola de Reus que queda en mòduls prefabricats. Des del curs 2007/2008 els pares, mares i professors conviuen amb aquesta situació. Malgrat això, el centre escolar enforteix el seu projecte curs rere curs. Per aquest motiu, malgrat portar 9 anys amb barracons, el pares i mares estan satisfets amb el treball fet durant aquests anys. La construcció d’aquesta escola va anar lligada amb l’evolució de la demografia que hi va haver fa uns anys. Una constant que ha canviat. La natalitat ha baixat i això s’ha traduït en un descens dels alumnes a nivell general. Ara per ara no hi ha una data prevista per la construcció de la nova escola. L’Escola Els Ganxets de Reus no és la única que afrontarà un nou curs amb mòduls prefabricats. Al Camp de Tarragona n’hi ha 6 més: un institut a Roda de Barà, una escola a Miami, dos a Tarragona, una a Segur de Calafell i una altra a Vila-rodona. A la demarcació de Tarragona es necessiten 700 docents més, així ho ha denunciat el sindicat Ustec amb l’inici de les classes. Asseguren que aquesta xifra s’assoliria recuperant les condicions laborals del professorat, és a dir, el repartiment del treball al reduir 2 hores de classe a cada professor i recuperant les hores retallades d’atenció a la diversitat i coordinadors. Per una altra banda, aquest matí s'ha conegut el nombre d'alumnes matriculats per aquest curs a les escoles de Reus. Enguany n'hi ha 16.000. 11.000 en l'etapa d'infantil i primària i més de 5.000 en educació secundària obligatòria. Això representa un descens de 400 alumnes respecte el curs passat. Els factors principals han estat la baixa natalitat i la continguda arribada de l’alumnat nouvingut. 

El començament de curs no és fàcil a l'escola Gil Cristià de la Selva del Camp. Després que hagin anat perdent, per ordre del departament d'Ensenyament, tots els cursos d'educació infantil, avui ha començat l'últim curs en què es mantindrà el nom del centre.
A partir de l'any vinent passaran a formar part de l'altre col·legi públic del poble, l'Abel Ferrater. L'edifici es mantindrà, i els professors també, tot i que sota el nom de l'altre centre. Mentre les famílies i la direcció, que també serà la de l'Abel Ferrater, ho decideixin, l'activitat es desenvoluparà als dos edificis, però sota el mateix paraigua administratiu.

 

El PSC ha posat el crit al cel assegurant que 2.500 famílies de Reus han començat el curs sense poder comprar el material escolar

El regidor socialista, Andreu Martín, atribueix la situació a la introducció de la LOMCE, la nova llei d’educació espanyola, que ha obligat a moltes famílies comprar nous llibres de text. Martín ha demanat una solució immediata al govern municipal i a la resta de grups municipals després que el ple no aprovés una moció del seu grup per crear un banc de llibres de text.

El PSC reclama alternatives i exigeix una partida pressupostària d’entre 400.000 i 600.000 euros per subvencionar la compra de llibres de text.