Back to top

L'escriptura antiga a mans dels més petits

Amb motiu del dia internacional dels arxius, l'Arxiu Comarcal del Baix Camp ha obert les seves portes als més petits amb un taller d'escriptura antiga. Amb plomes, papirs i pigments, els alumnes de primària han recreat l'escriptura de voltants de l'any 1000 basant-se en el fons arxivístic de la família Marc.
L'objectiu és apropar l'escriptura dels anys 1000 als nens i nenes

Apropar l'escriptura de l'any 1000 als més petits. Aquest és l'objectiu del taller que els alumnes de 4t de primària de l'escola Rubió i Ors han fet a l'Arxiu Comarcal del Baix Camp amb motiu del Dia Internacional dels Arxius. L'activitat consisteix en recrear la cal·ligrafia del fons més antic del que disposa l'arxiu, el de la família Marc, uns documents que daten d'abans de l'any 1000. "S'explica als nens com era l'escriptura l'any 1000 i se'ls parla dels suports, les tintes i la lletra. A partir d'aquí fan una pràctica amb un text en llatí, on també escriuen el seu nom", diu l'arxivera de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp, Montserrat Boada.

No és la primera vegada que aquests nens i nenes visiten l'arxiu, però sí la primera que agafen plomes i papirs per recrear una escriptura tan antiga. Una cal·ligrafia molt treballada, però que segons ells no és gaire fàcil.

"Mai he escrit aquesta lletra i em sembla nova i bonica", diu la Nour. Tot i no saber llatí, la Itzel té molt clar que ha escrit "jo em dic Itzel i escric aquesta carta". "És millor amb un bolígraf i un llapis perquè això és una mica difícil", afegeix. L'Izan, que ja coneixia la cal·ligrafia llatina, reconeix que el que més li ha agradat és "dibuixar amb tinta, perquè no ho havia fet mai".

Aquesta és només una de les activitats que organitza l'Arxiu de Reus per commemorar el Dia Internacional dels Arxius. A banda dels tallers educatius, el centre té programades un seguit d'exposicions, visites i presentacions al llarg del mes de juny.

Paraules clau: