Back to top

L'estigmatització de les drogues s'accentua en les dones

El consum de drogues ha estat tradicionalment envoltat d'estigmes. Una situació que en el cas de les dones, produeix dues combinacions contràries a priori. Per una banda, s'invisibilitza la seva conducta, amagada rere les estadístiques masculines, mentre que de l'altra, en aquelles usuàries que en consumeixen, se les estigmatitza en major grau.
droga

Ser consumidor habitual de drogues, a la nostra societat, és sinònim d'estigma. Si l'individu és una dona, l'estigma s'intensifica. És el que defensa Núria Calzada, coordinadora estatal del programa Energy Control. El fenomen de les dones que consumeixen, a més, queda invisibilitzat a causa de les conductes masculines, molt més estudiades i teoritzades. Són les dues claus que defensa Calzada, qui alhora denuncia que en el cas de les usuàries de drogues, la càrrega i crítica social que s'emporten és major, ja que tradicionalment, la societat té una imatge idealitzada del comportament de les dones. Així, se'ls qüestiona la feminitat, donant per fet que les drogues són sinònim a ser més liberals sexualment o tenir menys lligams familiars que d'altres persones.

El llibre 'Mujeres y drogas de síntesis', de Nuria Romo, analitza com es relaciona el gènere femení amb les drogues, no pas des d'una perspectiva problemàtica sinó recreativa. És per aquest motiu que ho analitza des d'un punt de vista on la cultura techno hi té un paper destacat. De fet, segons l'autora, el primer contacte de les drogues de síntesis i la joventut es duu a terme en espais d'oci, però en segon lloc i en el cas de les noies, aquest contacte es redueix en espais privats. Aquí, segons Romo, es reforça la seva invisibilització, ja que el fet de consumir està doblement mal vist en aquestes circumstàncies.

De tot plegat, Calzada en va reflexionar en una xerrada a la biblioteca Pere Anguera, inclosa en el cicle 'Prestatgeria Psicoactiva', organitzada pel Servei d'Addiccions i Salut Mental HUSJR, la regidoria de Salut Pública i Biblioteques Municipals de Reus. Es tracta d'un cicle de trobades que s'allargarà fins el 14 de desembre, dia en què es posarà el punt final a aquest conjunt d'esdeveniments. En aquesta darrera sessió es parlarà sobre els efectes mèdics de la marihuana.