Back to top

L'excavació del jaciment de la Boella, en ple funcionament

MAR ROVIRA

La campanya d'excavació del jaciment de la Boella ja està en ple funcionament. L'equip d'arqueòlegs dirigit per l'institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució social ha començat a treballar en la primera fase del projecte que permetrà datar dos moments claus en l'evolució humana europea en el període prehistòric. L'excavació d'aquest jaciment s'allargarà fins a finals de maig. 

Els treballs de l'excavació del jaciment de la Boella serviran poder datar amb més precisió les etapes recents de la prehistòria, unes etapes poc conegudes. Per això, es retallaran les parets per obtenir unes seqüències de datació que situarien les primeres ocupacions Neandertals al Camp de Tarragona fa gairebé un milió d'anys. Els arqueòlegs pretenen trobar restes d'eines per caçar, per exemple, per què es puguin comparar amb les restes trobades al jaciment de la bòvila de Sugranyes de Reus. Fins el moment, les troballes certifiquen la complexitat dels primers homínids.

En aquesta primera fase de l'excavació s'ha cobert el camp la Cala 1 per poder conservar i continuar excavant les restes del mamut trobades l'any 2007. L'excavació compta amb un pressupost d'uns 50 mil euros i hi treballen una trentena d'arqueòlegs entre els quals hi ha estudiants del Màster Erasmus Mundus en Arqueologia, membres de l'IPHES i del Museu Nacional de ciències Naturals.