Back to top

L'Hospital Sant Joan genera 700 tones de residus a l'any

La gestió dels residus ha estat un dels focus d'atenció de l'Hospital Sant Joan de Reus, en els darrers anys. De fet, calculen que a l'any generen fins a 700 tones de deixalles de tot tipus. Gestionar aquesta quantitat suposa un cost mitjà de 200.000 euros a l'any.
L'Hospital Sant Joan de Reus genera 700 tones de residus a l'any

Després de l'atenció de qualsevol pacient o en una operació quirúrgica, es generen residus. Bona part d'aquest són semblants a les deixalles urbanes, però també n'hi ha de contaminats i perillosos. En els darrers anys, l'Hospital Sant Joan de Reus ha treballat per millorar la seva gestió i passar d'eliminar a poder reciclar i, en alguns casos, fins i tot reutilitzar bona part de les deixalles. Al llarg del 2016 van produir fins a 700 tones, fet que ha suposat un cost de 200.000 euros. La infermera de l'equip de control d'infecció, Ana Felisa López, explica que 'intentem tractar cada residu d'una forma molt específica. Cada vegada tenim un llistat de residus molt més ampli, a banda dels obligatoris que són els perillosos o els químics, que no podem eliminar per l'aixeta i els hem de segregar d'aquests residus'.

Un dels objectius del centre hospitalari ha estat reduir l'ús del vidre i estalviar electricitat. Tot i aquesta voluntat de disminuir l'energia i els costos, des de l'hospital destaquen que el preu del cànon de l'Agència Catalana de Residus ha augmentat. La responsable de residus de l'hospital, Belén Sesmilo, lamenta que 'el cànon en un principi era d'11 euros i, ara, s'està pagant per cada viatge i per cada recollida de residus uns 30 euros a l'Agència Catalana de Residus'. En aquest sentit, assegura que 'el cost a nivell de consum pot ser menor, però econòmicament és major per tot allò que s'ha de gestionar. De fet, com més i millor es gestiona el residu, més car és'.

De les 700 tones de residus, 480 són deixalles banals, mentre que poc més d'un centenar responen a residus perillosos, contaminants i tallants i puntxants. Des de l'hospital també calculen que s'han gestionat fins a 34 tones de plàstic i 44 de cartró al llarg del 2016.