Back to top

L'informe sobre IQOXE proposa actualitzar les lleis del sector

La Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident del passat mes de gener ha evidenciat que cal una presa de decidions més arrelada al territori.
Imatge de l'explosió d'IQOXE al polígon Químic Sud de Tarragona

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha presentat als alcaldes dels municipis que conformen el PLASEQTA així com als diferents agents del Camp de Tarragona, l'informe final que ha elaborat la Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident de l'empresa IQOXE del polígon petroquímic sud de Tarragona, que va tenir lloc el passat 14 de gener.

A través d'una reunió telemàtica, el cap de l'Executiu ha explicat les propostes per tal d'actualitzar la normativa vigent en l'àmbit de la seguretat industrial i evitar el mateix impacte en futurs accidents en el sector. Algunes de les mesures ja s'han implementat, com l'aprovació aquest passat març del PLASEQTA 2020, on ja es recullen algunes de les principals demandes dels actors del territori com una presa de decisions més propera al territori o "incrementar el rol dels ajuntaments implicats en la gestió de les emergències".

imatge de  l'accident IQOXE

Per altra banda, l'informe final realitzat per la Taula també proposa mesures relacionades amb diversos àmbits com la millora de la informació pública i els canals de comunicació, creant webs especialitzades; canals a les xarxes socials; sistemes d’avisos directes per sms o mail en temps real, dotar de més recursos el Servei d'Emergències Mèdiques així com, entre d'altres, Incrementar la coordinació amb els grups de primera intervenció com millorar la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica.

Queda pendent determinar les causes de l'accident

Un altre de les propostes que contempla l'estudi és una anàlisi i investigació de l'accident de l'empresa IQOXE. De fet, ja s'ha obert un expedient informatiu per determinar les causes de l'accident que està previst es resolgui a finals del mes maig, sempre que s'aixequi el secret de sumari de la investigació judicial. Per altra banda des del govern es valorarà un informe independent d'una entitat externa del que s'espera que finalitzi el proper mes de juny.

CCOO rebutja l'informe

Per altra banda, el sindicat Comissions Obreres ha anunciat que rebutja aquest informe de la Taula d'Avaluació i Seguiment de l'accident d'IQOXE. Apunten que encara estan obertes la comissió d'investigació del Parlament i la comissió de Treball per establir la coordinació d'activitats preventives entre les empreses dels polígons petroquímics de Tarragona i la Inspecció de Treball no ha acabat ni ha resolt la investigació de l'accident, i que per tant "buida el document de contingut".


Des del sindicat també manifesten que no tenen coneixement de cap proposta concreta sobre les modificacions del pla d'emergència exterior, més enllà de la recuperació del PLASEQTA i denuncia que IQOXE continua incomplint la normativa de seguretat laboral. CCOO hauria denunciat a l'empresa fins a quatre ocasions, tres de les quals per incompliments greus en matèria de seguretat laboral.

 

Notícies relacionades