Back to top

El llúpol ja neix a Prades!

Prades ja ha plegat la primera collita de llúpol que servirà per produir la cervesa de la multinacional catalana Damm. Ho ha fet tot just aquesta setmana, culminant un projecte iniciat el 2014 que, a la llarga, servirà perquè la vila vermella es converteixi en el principal productor de llúpol d'aquesta marca cervesera.
llúpol

Els treballadors de la cervesera Damm i els pagesos de Prades ja han plegat la primera collita de llúpol que es produeix en les terres de la vila vermella. Fa tres anys que l'ajuntament del municipi i la multinacional catalana van arribar a un acord per produir llúpol en aquesta zona del Baix Camp perquè l'alçada i les condicions meteorològiques eren les idònies. "Prades és un terreny ideal pel llúpol gràcies a la seva alçada, la diferència de temperatura entre el dia i la nit, la distància amb el mar, a l'aigua, el sol...", aclareix David Sosa, un dels pagesos que s'ha passat a aquest cultiu.

Després d'algunes proves experimentals per veure quina era la varietat que s'adaptava més al terreny, ara comencen a recollir els fruits de les 6 hectàrees i mitja conreades. Segons apunta l'alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, aquest any "la collita no ha anat tan bé com havíem previst perquè les llavors no van arribar com esperaven i perquè la climatologia no va acompanyar". Tot i així, l'alcaldessa està convençuda que en poc temps consolidaran aquest cultiu.

Al principi va costar molt convèncer als pagesos de la zona perquè comencessin a produir llúpol. Al final, n'hi ha hagut 5 que han fet el pas convençut que és un conreu que no necessita tantes atencions com la patata. "El llúpol és una aposta de continuïtat", explica l'alcaldessa de Prades mentre afegeix que "conrear patata és molt més feixuc perquè comporta molt esforç físic i pensem que aquest nou cultiu pot engrescar a pagesos joves". És el cas del David Sosa que abans feia patata però "com que porta molta feina i jo sóc jove he pensat que m'havia d'arriscar i provar coses noves per això he canviat". "El fet de comptar amb el suport de Damm també tranquil•litza molt", conclou.

Per cada hectàrea produïda el pagès ha hagut de fer una inversió inicial de 20.000 euros. Uns diners que esperen recuperar en pocs anys. "A Leon diuen que el llúpol és or verd, aquí ja ho veurem... se suposa que també", diu un Sosa somrient.

A l'estat espanyol pràcticament només es produeix llúpol a Leon, la resta s'importa d'altres països com Alemanya o Estats Units. Per cada quilo de llúpol es poden fer 1.000 litres de cervesa i amb les 6 hectàrees de Prades s'han tret uns 12 mil quilos de llúpol. L'objectiu és que a la llarga hi hagi 50 hectàrees conreades en aquesta vila del Baix Camp, convertint-se així en un referent d'aquest tipus de cultiu. D'aquesta manera Damm s'estalviarà la importació i podrà fer una cervesa totalment mediterrània.

Paraules clau: