Back to top

Meditacions sobre l'octubre català

El Centre de Lectura ha acollit la presentació del llibre "Tumulto", meditacions sobre l'octubre català (2017). Un llibre de tres autors en què cada un expressa el seu punt de vista sobre uns episodis convulsos, uns fets que han suposat un punt d'inflexió en la història del nostre país.
presentació llibre

Com hem viscut els catalans els esdeveniments polítics i socials entorn el referèndum? Això és el que recullen tres autors, els historiadors Arnau González i Enric Ucelay-Da Cal i el periodista Plàcid Garcia-Planas, al llibre "Tumulto", meditacions sobre l'octubre català (2017). L'Arnau González, explica que "com a historiadors tenim coneixements de com ha evolucionat el segle XIX i XX català i espanyol, i hi vèiem molts elements que semblava que es podien repetir. Per sort, alguns s'han produït i d'altres no, però hi vèiem realment un perill latent que això acabés molt malament. Per tant el que hem intentat és reflexionar a partir dels coneixement històrics, i a partir de les experiències viscudes pel tercer autor, que és un periodista, i que en la seva experiència de corresponsal de guerra als Balcans, doncs hi trobava molts punts que, dramàticament, l'aproximaven a la realitat catalana d'aquells moments".

El llibre, asseguren, està fet a cop calent, sense espai per a la reflexió pausada, i això és el que el converteix en un document de gran valor. Així ho diu González, que aposta per "fer reflexionar als lectors que, tot allò que vius en directe, passats els dies i passades les setmanes, ho recordes d'una altra manera, i per tant, és molt interessant escriure-ho a l'instant precís".

Així doncs, és com un dietari o uns apunts convertits en llibre, on els autors transmeten les sensacions que podrien ser les de qualsevol ciutadà sotmès en una forta tensió pels esdeveniments que s'estaven vivint al país.

Prèviament a la presentació del llibre, que ha tingut lloc al Centre de Lectura, González s'ha sumat a la concentració que els Avis i Àvies de Reus fan de dilluns a dissabte al Mercadal per reclamar l'alliberament dels empresonats pel procés català.