Back to top

El menjar fresc resisteix davant l'èxit creixent dels productes precuinats

El menjar precuinat va guanyant cada vegada més terreny en els àpats festius. Els paradistes del Mercat Central s'han adaptat a aquesta nova tendència i des de fa anys que combinen el menjar fresc amb productes preparats i congelats. D'entre els seus clients habituals, però, n'hi ha que s'estimen més la tradició de cuinar a casa.
Mercat Central

Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any... els àpats familiars i entre amics es multipliquen durant aquestes festes i, entre els que els celebren a casa, han d'escollir si es decanten per posar-se el davantal o bé encarregar el menjar fet. Tot i que molts compradors habituals del Mercat Central segueixen la tradició de cuinar a casa, cada any són més els amfitrions que acaben comprant productes preparats. Sent-ne conscients, molts del Mercat Central també n'ofereixen als seus establiments. Es tracta d'una tendència que va a l'alça, tot i que les vendes de menjar fresc es mantenen. "La gent cada vegada cuina menys. Encara es manté el costum de cuinar, però nosaltres cada any venem més plats precuinats", assenyala Fina González, que treballa en una xarcuteria.

Pel que fa al peix, el que més es ven fresc són les cues de rap, el lluç i el llenguado, mentre que en congelats destaquen les gambes llagostinera i roja i el llamàntol. Després dels pitjors anys de la crisi, professionals del sector asseguren que la gent s'ho pensa menys a l'hora de gastar. "A la gent, li agrada comprar fresc aquests dies i es gasta el que vol i més. Respecte els congelats, s'emporten més o menys el mateix de cada any", valora Andrés Palacio, encarregat d'una de les peixateries del Mercat.

En la línia del 2016, els preus no han incrementat de manera dràstica com anys anteriors. Això ha provocat que molta gent s'esperi a última hora per comprar el menjar i que l'activitat al Mercat aquests dies hagi estat frenètica. Uns ingressos que donen confiança als paradistes de cara als mesos de l'any en què l'activitat sigui més fluixa.