Back to top

Menjar una poma al dia prevé malalties cardiovasculars

Investigadors del grup NFOC-Salut de la URV determinen que qui ingereix una poma sencera al dia durant un any, redueix en un 14% el risc de morir per qualsevol causa, en un 27% el risc de morir per ictus i en un 25% el risc de morir per un infart cardíac i de patir un ictus
noticies

Investigadors del grup NFOC-Salut de la URV han analitzat de manera integrada els efectes de menjar una poma sencera al dia i de quina manera el consum es troba associat amb el risc de patir malalties cardiovasculars, com ictus o infarts.

La prova científica proporcionada pels estudis observacionals, demostra que els individus que ingereixen almenys una poma sencera al dia (aproximadament 100 g) durant un any com a mínim redueixen en un 14% el risc de morir per qualsevol causa, en un 27% el risc de morir per ictus i en un 25% el risc de morir per un infart cardíac i de patir un ictus.

A més, es redueix en un 9% el risc d’hipertensió i en un 24% el risc que l’aorta, una de les artèries més importants del cos, es calcifiqui de manera greu. D’altra banda, l’efecte del consum de pomesdemostra que tenen un efecte beneficiós en els nivells lipídics sanguinis.

Així doncs, menjar una poma al dia durant almenys vuit setmanes redueix els valors de colesterol total i de colesterol de baixa densitat (LDL o “colesterol dolent”). A aquests beneficis s’hi afegeix que consumir una poma al dia fa augmentar els nivells de colesterol d’alta densitat (HDL o “colesterol bo”).

Millora de la funció arterial

apples

De la mateixa manera, la ingesta de 200 grams de poma sencera provoca la reducció de la pressió arterial sistòlica i millora la funció arterial durant les dues hores després d’haver-ne consumit.

Aquests avantatges es van demostrar consumint una poma al dia sense importar-ne la classe, però, com explica l’equip investigador, una gran part de la magnitud dels efectes depèn de l’origen geogràfic de les pomes consumides.

Així, els components d’aquesta fruita s’han convertit en punt clau per explicar les diverses propietats de les pomes sobre la salut humana, en particular, en la prevenció de les afeccions cardiovasculars, que són la causa més freqüent de malaltia i de mort en el món occidental.

Aquests resultats formen part del projecte AppleCor, que ha rebut el suport del Ministeri d’Economia, Indústria i Competitivitat, l’Agència Estatal d’Investigació i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

Dins d’aquest projecte s’emmarca la tesi doctoral d’Andrée Sandoval, un dels doctorands cofinançats per la Fundació La Pedrera, que també forma part dels 45 doctorands contractats a través de el programa Martí i Franquès COFUND de la URV.

Paraules clau:

URV

Notícies relacionades