Back to top

Menys castanyes i més cares

MAR ROVIRA

La majoria de castanyers estan afectat pel xancre, un fong que mata els arbres. Això ha provocat una reducció de la producció d'aquest producte en les darreres dècades. De retruc ha incrementat el seu preu. Ara mateix, el quilo de castanya costa uns 4 euros. En l'últim més han pujat uns deu cèntims. La manca de castanyes i l'elevat preu fan ballar el cap tant de productors com de les entitats que venen castanyes per Tots Sants.

El xancre s'ha escampat per la majoria de plantacions de castanyers del nostre territori des fa diverses dècades. Fins i tot les plantacions joves com és el cas dels 400 castanyers ubicats al terme municipal del Farena no se n'han salvat. El Departament d'Agricultura i entitats com l'Associació pel Desenvolupament Rural de les Muntanyes de Prades intenten combatre aquesta fong des de l'any 2005.  

Els experts expliquen que la bactèria ataca la fusta i mata els arbres. Segons Federic Maiol, enginyer tècnic de l'Associació esmentada anteriorment "l'objectiu és seguir  inoculant la vacuna per reduir el xancre virulent".

La problemàtica rau en què no hi ha prou personal per dur a terme aquesta tasca. Maiol ha afirmat que "no perillen les petites produccions de castanyes però no hem aconseguit incrementar la producció, perquè les plantacions joves no sobreviuen". Per això, les entitats tenen problemes per trobar castanyes.

L'Associació dels Horts de Miró posa una parada a la plaça de la Sang des de fa quatre anys. La presidenta d'aquesta entitat, Eva Mateu, ha explicat que la venta de castanyes ha arrencat fluixa i ha afegit que a diferència d'altres anys "hi ha poca varietat i les castanyes estan caríssimes".

En el cas dels castanyers històrics de la plaça de la Llibertat han hagut de recórrer a castanyes d'Extremadura, ja que no han pogut comprar les castanyes de Vilanova de Prades tal com ho feien habitualment per culpa de la sequera i perquè els productors de castanyes als quals compraven s'han jubilat.