Back to top

Menys quantitat però més qualitat en la verema d'aquest any

BERTA TREIG

Amb la temporada de verema iniciada les DO del Territori comencen a fer pronòstics. Es preveu que la collita de raïm aquest any sigui lleugerament inferior a la d'anys anterior, però que la qualitat del raïm serà excel•lent. La sequera dels darrers mesos ha fet que el gra de raïm sigui més petit, sobretot a la DO Montsant, lloc on la planta de la vinya ha patit més.

El raïm de Masroig ja està a punt. La planta de la vinya ja ha concentrat tot el sucre al gra. És l'últim pas d'un llarg procés que permetrà, després de sis mesos, iniciar l'època de verema. Enguany la DO Montsant preveu una collita bona. La sequera que han patit els conreus farà disminuir la quantitat de raïm, però la qualitat, afirmen, serà excel·lent. 

Merlot, Garnatxa Blanca i Macabeu han estat les varietats més primerenques al Celler Masroig. Vins blancs que aquest any han vist accelerat el seu ritme de maduració a causa de l'escassetat d'aigua que ha patit la vinya. Les poques precipitacions però, han permès que la planta no s'hagi vist afectada per les calamarsades i es trobi actualment en molt bon estat de salut. 

La situació canvia a la DOQ Priorat. El sòl de pissarra ha alleugerit la sequera i la quantitat de raïm es mantindrà respecte collites anteriors. Qui n'ha sortit més beneficiat però han estat els cellers menys muntanyosos. La humitat que caracteritza el clima de la costa ha fet que no variï la mida del gra. Enguany es preveu una molt bona qualitat sense que la sequera afecti el pes del raïm. 

En les varietats més tardanes els pronòstics hauran d'esperar. La inestabilitat climatològica dels últims dies podria acabar d'influir en la maduresa de la vinya. Ni sequera ni precipitacions abundants serien bones aquests dies pel conreu.