Back to top

El Mercadal reviu la República i la Guerra Civil

Durant uns dies la plaça Mercadal de Reus s'ha convertit en la plaça de la República, i ha acollit dues representacions del muntatge "Mirant el cel, foradant la terra", impulsat per l'associació cultural Mandríl•lia. Es tracta de l'acte central de la commemoració dels 80 anys de les primeres bombes caigudes a Reus.
reus 1937

De la proclamació de la República a la Guerra Civil, passant pels episodis més sagnants del període històric, amb el relat de testimonis, anècdotes, música en directe i muntatges audiovisuals i teatralitzats. Aquest ha estat el format de l'espectacle central "Mirant el cel, foradant la terra", on una cinquantena de persones, entre personatges, figurants, rapsodes, músics i tècnics de llum i so, han fet reviure als reusencs i visitants una de les dècades més crucials en la història de la ciutat, i que ha estat silenciada durant molts anys. Entre el públic, les emocions estaven a flor de pell, sobretot en les persones de més edat. La Maria Teresa Jové ens diu que "m'ha semblat molt interessant perquè és un tema que s'ha callat durant molt de temps, i les generacions han de saber què ha passat". La Rosina Garriga afegeix que "vaig néixer amb la guerra, però a les famílies, quan va passar, no se'n parlava". De la seva banda, l'Antoni Gómez explica que l'espectacle no li ha agradat perquè "recorda fets molt lamentables", però creu que "és una bona recreació perquè la gent de Reus sàpiga què va passar aquí i que aquests fets no es tornin a repetir mai més".

 

El muntatge ha estat elaborat amb molta cura per fer-lo el màxim verídic i amb una voluntat divulgativa. Un membre de l'organització, Xavier Mèlich, diu que "hem anat a l'arxiu, hem anat a la biblioteca, hem llegit llibres, que n'hi ha molts de reculls testimonials i d'informació, biografies de persones de Reus que van viure aquest període...".

L'espectacle ha finalitzat fent un paral·lelisme amb la situació que estan vivint actualment els països immersos en conflictes bèl·lics i fent una crida a l'acolliment dels refugiats.

Notícies relacionades