Back to top

Mercè Fargas: “El 50% de la població a Equador viu al dia”

Llatinoamèrica està patint de forma directa l’epidèmia de la covid19. Avui viatgem fins a Quito, la capital d’Equador, de la mà de la cambrilenca Mercè Fargas, qui hi és en el marc d’un projecte d’Enginyeria Sense Fronteres Tarragona
fargas

El toc de queda s’ha convertit en una constant a Equador. Aquest és un dels països llatinoamericans més colpits per l’epidèmia del coronavirus. Des de la capital equatoriana, Quito, la cambrilenca Mercè Fargas destaca que el país es troba sotmès en el que es coneix com ‘estat d’excepció’.

Una situació que ha provocat la prohibició del transport, així com la instauració d’un toc de queda al conjunt de la societat a partir de les dues del migdia. Unes mesures que s’han anat endurint dia a dia, tal com explica Fargas. A més, qui se salti les normes establertes, corre el risc de ser multat econòmicament i fins i tot, ser enviat a presó en cas de reiterament. 

Una de les mesures més recents que s’ha aplicat a la ciutat és la restricció de sortir al carrer en funció del número corresponent a les matrícules de vehicles o bé del document d’identitat. Així, cada persona té restringit l’accés a la via pública. En el cas de la cambrilenca, per exemple, només pot sortir a comprar al supermercat o a la farmàcia els divendres.

Fargas recorda que el conjunt de països llatinoamericans són un dels més castigats tant a escala econòmica com social. És per això que, entre la preocupació i la incertesa de la situació, insisteix que cal tenir en compte tots els vèrtex que té la malaltia de la covid-19, especialment envers aquelles comunitats indígenes que es troben aïllades i podrien estar en perill de desaparèixer en cas que l’epidèmia arribés a les seves poblacions.

Què passarà amb les comunitat indígenes?

Pel que fa al sistema sanitari, la cambrilenca posa de manifest que el sistema ja es troba col·lapsat en algunes zones del país, un fet que se suma a que molts ciutadans tenen dificultats per accedir-hi. I és que en més d’un 50% de casos, la ciutadania es dedica a la venda ambulant o altres feines sense contractes, ni tampoc accés a ajudes socials. Un escenari que encara preocupa més al conjunt d’administracions, que veuen que una expansió de l’epidèmia podria tenir conseqüències desastroses tant per al conjunt de la població com per l’economia del país.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades