Back to top

Més de 1.500 families ateses per urgència alimentària a Reus

La infernal contundència de la crisi social de la Covid-19
caritas

Fa dos mesos i mig que la pandèmia de la COVID va colpejar la societat i fa dos mesos i mig que es va paralitzar el país.això ha comportat una crisi econòmica que ha derivat en una crisi social que les entitats socials i també l'Ajuntament han hagut de combatre.

Segons dades del consistori, pràcticament 1.500 famílies de la ciutat han necessitat ajuda per adquirir aliments I aquest només és un dels molts prismes d'una situació que podria allargar-se encara molts mesos. 

Fins a l'era precovid, les persones amb risc d'exclusió social que necessitaven aliments tenien a la seva disposició la Xarxa de Gestió Alimentària, que permetia donar cobertura a través dels 16 punts de recollida distribuits entre supermercats i empreses de la ciutat.

Al mes d'abril, i després de les conseqüències econòmiques de la pandèmia, la Xarxa va col·lapsar i l'Ajuntament va haver de fer-se càrrec de la situació.

A dia d'avui, l'atenció de la Xarxa supera les 900 famílies ateses i la del consistori 650. Unes xifres a les quals caldria sumar-hi més usuaris que no han quedat registrats

dades

200 menús diaris al menjador social

I aquestes són només algunes de les moltes dades que ha donat avui el consistori en matèria alimentària. El menjador social, per exemple, s'han superat els 200 menús diaris. En paral·lel cal tenir en compte la targeta moneder dispensada per la Generalitat i a la qual s'hi sumarà a partir d'ara una de municipal, per aquelles famílies que s'hagin quedat literalment sense res.

Violència masclista

A tot plegat cal sumar-hi escenaris de violència masclista i també d'altres tipus a l'àmbit de la llar. Segons Vilella, s'han fet més de 700 atencions telefòniques d'aquest tipus, buscant precisament els casos que han pogut quedar amagats per culpa del confinament. 

Vilella dóna les gràcies a les entitats socials que han ajudat a vehicular moltes de les mesures endegades des de l'Ajuntament. 

'ELS USUARIS SE'NS HAN MULTIPLICAT PER QUATRE'

Cáritas ha estat una de les entitats, precisament, que més ha estat al capdavant de l'emergència social. A través de les parròquies de la ciutat s'ha buscat donar cobertura a les necessitats més urgents de la població. Al Barri Sant Josep Obrer, per exemple, s'admet que s'han multiplicat per quatre el nombre de persones que han acudit a buscar suport. 

El que sí que s'ha notat, en paral·lel, és un increment del nombre de voluntaris. Al Banc dels Aliments, per exemple, asseguren que el repunt ha estat espectacular. 

A la Fundació Mossèn Frederic Bara també admeten un increment dels usuaris, bàsicament per qüestions alimentàries.

Paraules clau:

Notícies relacionades