Back to top

Més de 2.200 reusencs demanen ajudes per pobresa energètica

Fins finals d'octubre, Reus va rebre 2.256 sol·licituds de subvencions per pobresa energètica. Avui, 14 de novembre, es compleix un any de l'incendi del barri Santa Anna on va morir una dona de 80 anys, a qui Gas Natural li havia tallat la llum dos mesos enrere.
pobresa energètica

Avui es compleix un any del fatídic incendi del barri santa Anna de Reus que es va saldar amb la vida d'una anciana de 80 anys a qui Gas Natural havia tallat la llum dos mesos enrere. Una situació que va trasbalsar la ciutat, juntament amb tot el país, que va posar al centre d'atenció el debat sobre com afrontar la pobresa energètica. Un any després, les empreses d'energia s'han posat més serioses pel que fa als talls de subministrament, segons afirma Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social i Família de l'Ajuntament de Reus

Entre principis d'any fins la setmana passada, es van fer prop de 2.600 sol·licituds d'informes de vulnerabilitat, un requisit indispensable abans de deixar sense subministrament a un usuari. D'aquests, més de 400 casos van ser diagnosticats com a vulnerables a la capital del Baix Camp. La majoria d'aquests informes han estat demanats per les companyies subministradores, mentre que quasi 600 han estat requerides pels propis afectats.

Si fem un cop d'ull a les ajudes atorgades entre 2013 i 2016, les ajudes socials per pobresa energètica han augmentat en tots els serveis, tant en nombre com en pressupost. Així, el capital invertit l'any passat s'acostava als 380.000 euros, un 201% més que fa tres anys, quan se'n van dedicar 125.000.

Enguany, es parteix d'una partida ampliable de 143.000 euros que es destinarà a ajudes per aigua, llum i gas. El termini per demanar-les acaba el 30 de novembre i fins a finals d'octubre, se'n van presentar més de 2.200. El consistori calcula que el 78% de les sol·licituds seran concedides.

Al llarg d'aquests anys, el perfil dels usuaris s'ha dividit en dos tipus clars, entre famílies vulnerables, tocades especialment per la crisi econòmica i gent gran amb pensions molt minses. Mentre que les unitats familiars acostumen a requerir d'aquestes ajudes en un període entre curt i mitjà, en el cas de les persones de la tercera edat, es tracta d'un tipus de subvencions que són de llarga durada.

 

Comptadors solidaris, proposta de la PAH

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va ser una de les entitats que va encapçalar les mobilitzacions per denunciar la problemàtica després de la mort de l'anciana del Barri Santa Anna. Una de les propostes que posen sobre la taula són els comptadors solidaris, tal com determina Jordi Gateu, portaveu de la plataforma.

El consistori, a dia d'avui, considera que els reptes que toca superar tenen a veure amb com s'afronta la pobresa energètica. Aposten per abordar-la de forma àmplia i no pas puntual, com algunes veus de les companyies subministradores proposen.

 

Més de 31.000€ en ajudes d'urgència

Entre el 23 de maig i el 31 de juliol d'enguany, són 470 les famílies que han rebut bonificacions en concepte de pobresa energètica i 411 les persones que han participat en els tallers sobre estalvi energètic a Reus.

La concessió de les ajudes es fa a posteriori, sense que aquestes incloguin recàrregues, demores o interessos d'impagaments quan es tracta d'ajudes no urgents. En canvi, les ajudes considerades de caràcter urgent es fa de forma immediata un cop es confirma l'estat de vulnerabilitat dels afectats, sense importar si s'han pagat les factures o no. En el cas d'ajudes d'urgència, fins al 30 d'octubre se'n van atorgar 153, traduïts en un total de 31.696 euros. Quasi mig centenar d'aquestes ajudes es troben en tràmit en aquests moments.

 

Gràfic

Gas Natural, després de l'incendi

Pel que fa a Gas Natural, va rebre una multa de mig milió d'euros per haver realitzat el tall de llum a la víctima sense alertar al consistori reusenc ni demanar un informe sobre l'usuària, tal com requereix la llei 24/2015 i el protocol de pobresa energètica. Arran dels fets del barri santa Anna, l'empresa ha hagut de canviar la política de pobresa energètica, ampliant els terminis abans de tallar el subministrament als clients. D'altra banda, la companyia aplicarà un nou pla de vulnerabilitat dotat amb 4 milions i mig d'euros que es destinaran a polítiques per evitar situacions de vulnerabilitat econòmica.

Notícies relacionades