Back to top

Més de 300 anys defensant Reus

Reus té al descobert un nou tram de la muralla de principis del segle 19. Es troba a la confluència entre el carrer del Roser i el carrer de Vilallonga, i va servir a la ciutat per defensar-se durant el trienni liberal i la primera guerra carlista. Una part de muralla que se suma a les ja conservades al Pallol i a la plaça de Catalunya.
Muralles

L'enderroc de l'antiga fàbrica de Mas Magrané ha deixat al descobert un nou tram de la darrera muralla construïda a Reus. Està datada del 1822, i va servir per defensar-se en una de les últimes guerres del trienni liberal. Posteriorment, va resistir a la primera guerra carlista i va quedar dempeus fins a finals del segle 19. Una construcció que no tenia una alçada superior als dos metres i mig. Tal com explica l'arxiver Ezequiel Gort, "es van aprofitar els murs dels masos per obrir les espitlleres i fer la resta de la muralla".

Aquesta part de muralla no és l'única que s'ha trobat al subsòl de la ciutat. Al centre comercial el Pallol i a la plaça Catalunya s'ubica un tram de la primera que es va construir, de l'època medieval. Al segle XIV, Reus era un dels nuclis més importants en l'àmbit de la indústria ceramista, i la defensa del municipi estava a l'alçada. Gort puntualitza que "era una muralla impressionant, de més de 9 metres. Les torres eren semblant a les que es conserven a la Selva, Alcover o Montblanc".

Aquesta ha marcat el recorregut de l'actual Tomb de Ravals. L'antiga línia de muralla ha provocat certes anomalies en l'estructura dels carrers, ja que les construccions més recents han deixat al descobert diversos trams amagats. "Restes del corredor de muralla n'hi ha totes les cases del Raval de Santa Anna, patis que segueixen en segueixen la línia. També passa en l'atzucac del carrer de Casals", apunta l'arxiver Ezequiel Gort.

Lluny de veure imatges com les de Montblanc, la muralla de Reus compta amb més de 300 anys d'història i amb la majoria del seu traçat ocult sota els nostres peus.

Paraules clau: