Back to top

Més de 400 milions d'euros de fiança per als responsables civils del cas Traiber

El magistrat que instrueix el cas INNOVA considera que els responsables de l'empresa, directius d'hospitals i clíniques del país i també l'Ajuntament de Reus i l'ICS, entre altres, han d'aportar diners per fer front a les responsabilitats pecuniàries que es puguin derivar del cas.

El magistrat que instrueix la causa al voltant d'INNOVA i totes les presumptes irregularitats que es van cometre en el sí del holding d'empreses municipals de Reus ha dictat aquest passat divendres un auto judicial en el qual assenyala els responsables civils de la peça separada número 15 del macrocas, la que aborda la col·locació de pròtesis defectuoses en milers de persones d'arreu de l'estat. Entre altres, el magistrat considera que la gestió del diner públic a INNOVA -que sempre ha titllat de descontrolada- va permetre que es fessin tractes de favor com el que hauria rebut l'empresa Traiber SL. Una empresa que va rebre les comandes per part de l'Hospital Sant Joan de Reus sense cap tipus de licitació entre els anys 2007 i 2014. 

El jutge demana separar una altra peça del cas en la qual es recullin els responsables civils de tot plegat i a tots ells els demana més de 400 milions d'euros de fiança. Per exemple, als responsables de Traiber se'ls demana 23 milions d'euros per tots els investigats, un total d'11. També 17 milions d'euros a l'Ajuntament de Reus i també a SAGESSA. A més també es demana diverses quanties a la resta de responsables civils, entre els quals destaca l'ICS, l'Institut Català de la Salut, el CATSalut, l'Agència Espanyola del Medicament o clíniques i hospitals d'arreu de l'estat espanyol. 

L'arrel de la causa

El jutge insisteix que hi va haver pressions per part de dirigents de l'Ajuntament de Reus -que s'han investigat en una peça separada que ja ha quedat arxivada- i afegeix que, després, l'empresa lliurava royalties als metges que col·locaven les seves pròtesis. Unes peces que, s'ha demostrat que en alguns casos estaven deteriorades i que van provocar complicacions molt greus a pacients. Algunes d'aquestes pròtesis havien caducat el 2003 i es van instal·lar el 2014, 11 anys més tard del permès i 16 anys més tard de la seva fabricació i esterilització. Productes que, segons un informe que recull el jutge, s'haurien segellat il·legalment, fent-los passar per productes validats per la Unió Europea. 

Evidentment, tot plegat suposava un greu problema, segons els experts, per als pacients que portaven aquests implants. El mateix auto recull declaracions de responsables de l'empresa que asseguraven que "sempre se li ha dit que la caducitat d'un producte és com la caducitat d'un iogurt, que tot i que estigui caducat i te'l mengis al cap de deu dies després, no passa res"  i que no es deixaven destruir els productes caducats.

En analitzar-se la situació de diversos pacients, es va detectar que el polietilè amb què es feien aquestes pròtesis estava defectuós. En alguns casos estava deformat, el que provocava forts dolors als usuaris. 

Delictes i responsables

Per tot plegat, el jutge considera que els responsables del cas s'enfronten als delictes de prevaricació i malversació de fons públics, alteració de preus en concursos i subhastes públiques, tràfic d'influències, suborn de funcionaris, omissió del deure de perseguir delictes, delictes societaris, frau a l'administració, estafa, corrupció entre particulars, falsetat documental, contra la salut pública i blanqueig de capitals. Un reguitzell de delictes als quals s'hi enfronten els responsables de l'empresa Traiber i metges que van cobrar diners per col·locar aquestes pròtesis. 

A tots ells també cal destacar els responsables civils que són diversos integrants de la plantilla de l'Hospital Sant Joan de Reus -una quarantena en total-, de la Clínica del Remei, de l'Hospital de Barcelona, del Joan XXIII de Tarragona, de la Policlínica del Vendrell, de la Clínica Monpellier de Saragossa, així com també de la Copèrnic de Barcelona. I a tots ells encara cal afegir-hi l'Ajuntament de Reus, SAGESSA, el CATSalut, l'ICS, l'Agència Espanyola del Medicament i l'asseguradora Zurich, que treballa per l'ICS i el CATSalut. 

Paraules clau:

Notícies relacionades