Back to top

Més inicis de tractaments per l'addicció a la cocaïna a Reus

Reus ha registrat un augment dels tractaments per tractar l'addicció a l'alcohol i a la cocaïna al llarg d'aquest 2018. És una de les conclusions que s'extreuen de l'informe anual del Sistema d'Informació sobre Drogodependències de Catalunya, presentat aquesta setmana.
hospital

El Centre d'atenció i seguiment a les drogodependències de Reus va iniciar al llarg de l'any passat més de mig miler de tractaments per superar l'addició a les drogues. Es tracta d'un petit repunt d'activitat si ho comparem amb altres anys. Si ens centrem en el consum de cocaïna, aquest tipus d'addicció va portar a 164 persones a acostar-se a aquest punt per demanar ajuda, una xifra que s'ha incrementat respecte els darrers anys. De fet, des de fa vint anys els tractaments iniciats al centre s'han quadriplicat. És una de les dades que s'extreu l'informe anual del Sistema d'Informació sobre Drogodependències de Catalunya. L'estudi també es fixa en els tractaments per superar l'addicció a l'heroïna, un tipus de procés que ha notat una davallada més important en les darreres dues dècades. Si al 1999 hi havia 109 casos iniciats, al 2018 en van ser 61, poc més de la meitat.

Pel que fa a l'alcohol, el document assenyala que els tractaments que van iniciar-se a Reus es van reduir, passant de 209 del 2017 a 181 del 2018. I en el cas del cànnabis, els tractaments per desenganxar-se'n es van elevar a 59 serveis. Una xifra una mica superior al 2017, quan en van ser 36.

Respecte al programa de manteniment en metadona, l'any passat 181 usuaris van beneficiar-se d'aquest servei, el 23% del qual comptava amb una dosi superior a 60 miligrams.

Des de l'Hospital Sant Joan, la coordinadora del Pla d'Acció de Drogues de Reus Tre Borràs assenyala que l'estudi serveix per monitoritzar les intervencions que es duen a terme en aquesta àmbit a la ciutat, però recorden que no tenen perquè coincidir amb la realitat. A dia d'avui, s'atenen tot tipus de demandes relacionades amb el consum de substàncies, a més d'altres tasques, com merament informatives en el cas d'estudiants que s'interessen per la temàtica com també acompanyament a usuaris que volen variar la seva relació amb el consum de substàncies legals o il·legals. 

En el cas de Reus, aquesta xarxa és molt completa, passant pel servei que s'ofereix a l'hospital, la illeta centre de dia o bé la feina que es fa des del cos de treballadors i treballadores socials. A la vegada, apunten que el perfil que s'acull a aquest tipus de servei és molt ampli i que malgrat que a l'informe no es posa en valor, hi ha un context personal i intransferible en cada cas. Professionals del sector com Toni Llort són crítics envers aquest estudi, especialment respecte les dades de consum de drogues legals i d'il·legals, sobretot perquè no té en compte el ventall de població que consumeix i que no demana l'inici del tractament o bé perquè no el consideren necessari o bé per por a l'estigma. 

Ara mateix, des de la capital del Baix Camp s'està treballant per elaborar properament un estudi entre el jovent de la ciutat per conèixer de primera mà els hàbits de consum dels adolescents. Més enllà de l'estudi estatal EDADES, que es realitza cada dos anys, aquesta investigació permetria conformar una fotografia més acurada de la realitat en un període de temps més actual.