Back to top

Mig any dels atemptats, el repte d'afrontar la diferenciació social

Aquest cap de setmana es compliran sis mesos dels atemptats de Barcelona i de Cambrils. Els experts indiquen que s'ha passat pàgina massa ràpid sense analitzar a fons el que ha succeït i el per què. La comunitat musulmana de Cambrils s'ha sentit recolzada per la resta de veïns.
Mig anys dels atemptats a Cambrils, el repte fer front a la diferenciació social

Molts dels interrogants del que va passar el 17 i 18 d'agost a Barcelona i Cambrils segueixen sense resoldre's. La voràgine política del procés independentista ha eclipsat la reflexió i els debats posteriors dels atemptats segons ha recollit l'informe del CIDOB "Atemptats de Barcelona: reaccions, explicacions i debats pendents" realitzat per Moussa Bourekba, Jordi Moreras i Fatima Lahnait. De fet, Jordi Moreras, també professor de la URV, ha apuntat que s'han de refer mecanismes del model d'integració i de convivència. Però ha afirmat que el repte més gran és fer front a la diferenciació social i no pas a la cultural.

"Qui som els que formem part de la societat catalana, com es projecta en el present i en el futur i com i quines són les aportacions dels del punt de vista culturals, dels valors i dels principis. És a dir, com els situem en el concepte de nosaltres, perquè després dels atemptats si quèiem en el parany d'ells i nosaltres, llavors posaven en evidència que el model d'integració no havia reeixit".

I en aquest línia, Moreras ha assenyalat que per entendre la radicalització dels nois de Ripoll s'ha de posar l'accent en la seva trajectòria vital. "Els elements culturals sempre poden aparèixer com una excusa però no ens enganyem els principals reptes que tenim es plantegen en termes socials, de desigualtat i d'injustícia".

Des de la comunitat musulmana de Cambrils agraeixen el suport institucional rebut des del 18 d'agost. Des de llavors, l'imam Mohamed Ouadi ha assegurat que la convivència al municipi no s'ha vist afectada. "No hem patit en absolut cap tipus de complicació delicada des dels atemptats i això ens demostra que som una societat que ens hem d'unir per afrontar situacions com aquestes i per què no es tornin a produir mai més a la vida", ha reblat.

Així doncs, segons l'imam s'ha de seguir treballant conjuntament i educar a les noves generacions amb coneixements de la religió per evitar que fets com els atemptats es repeteixin a casa nostra.