Back to top

Mor Neus Català, la supervivent dels camps de concentració nazis

Neus Català, nascuda als Guiamets, al Priorat, ha mort aquest dissabte a l'edat de 103 anys. Era l'última supervivent catalana que havia estat en un camp d'extermini nazi.
Neus Català

FOTOGRAFIA: Viquipèdia

Lluitadora antifeixista i gran defensora dels drets de les dones, la prioratenca Neus Català ha dedicat la seva vida a vetllar per la justícia, les llibertats democràtiques, i la memòria dels deportats i deportades en els camps d'extermini nazi. L'any 1937 va acabar els estudis d'infermeria, i al començament de la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona. L'any 1939 va travessar la frontera francesa amb 180 nens orfes de la colònia Las Acacias de Premià de Dalt, on es trobaven els anomenats «nens de Negrín», que estaven al seu càrrec. En la seva tasca d'activista en la clandestinitat, va ser denunciada i detinguda l'any 1943. Un any més tard va ser deportada al camp de concentració nazi de Ravensbrück, on la van obligar a treballar en la indústria de l'armament.

Un cop alliberada va retornar a França, on va continuar la seva lluita clandestina contra el franquisme.

L'any 2005 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2006 va ser escollida Catalana de l'Any per la seva tasca de defensa de la memòria de les més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück. El 2014 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cívic per part de l'ajuntament de Barcelona, i l'any següent va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya.